Thomas’ Spiel 2023 top 5

Dit weekend was weer een van mijn favoriete evenementen van het jaar, Spiel 2023!

Dit is de grootste spellenbeurs ter wereld: honderden nieuwe spellen staan hier niet alleen uitgestald in winkeltjes, maar ook klaargezet om uit te proberen. Ik was er deze zaterdag en heb vijf verschillende nieuwe spellen kunnen samplen! In dit artikel bespreek ik ze allemaal. Misschien zit er iets tussen voor jou…

Unrest is een (nog niet verkrijgbaar) asymmetrisch kaartspel. Je moet als “the Rebellion” proberen de stad over te nemen, ofwel deze Rebellie moet verijdelen als “the Empire”. De stad wordt gerepresenteerd door vijf districten, als de Rebellen hier drie van weten over te nemen, winnen ze. Hiervoor moeten ze bepaalde opdrachten uitvoeren door er elke beurt drie kaarten uit hun hand bij neer te leggen. Twee gesloten en één open.

Denk hierbij aan opdrachten zoals “drie kaarten van dezelfde kleur”, of “kaarten met een totale waarde van acht of meer”. Telkens als de Rebellen kaarten bij een bepaald district neer willen leggen, is het aan het Rijk om hier een stokje voor te steken. Hier hebben ze vier opties voor, waarvan ze er twee per beurt mogen gebruiken: een omgekeerde kaart opendraaien, een kaart vernietigen, een kaart naar een ander district schuiven of toegang tot een bepaald district verhinderen voor een hele beurt. Als de kaarten op zijn voor de Rebellen, wint het Rijk.

Eenzijdige (mini)review

Meteen een waarschuwing: mijn beoordeling van dit spel gaat incompleet zijn. Dit omdat het een asymmetrisch spel is en ik niet genoeg tijd heb gehad om beide kanten te proberen. Ik kan het dus alleen maar met overtuiging hebben over de kant van het Rijk.

Mijn kant van het spel was zeker leuk! De vier keuzes die ik als het Rijk had deden me denken aan Hanamikoji (2013). De kleine hoeveelheid keuzes vormt een limitatie maar ze zijn wel allemaal impactvol. Zoals een van de developers aan onze tafel uitlegde, lag de uitkomst van elk spel dan ook vooral in de handen van het Rijk: “The Empire can try to win, the Rebellion can try not to lose.” Dit merkten wij in ons potje ook wel. Als ik als de Keizer goed speelde kon de Rebellie er weinig aan doen, als ik een grote fout maakte was het gedaan met het Rijk. 

In conclusie: als je hoopt op een spel waar je je brein in kan zetten om te zegevieren heb je ten minste een 50/50 kans om te krijgen waar je op hoopt.

  • Strategie: ♟♟♟♟/🔵
  • Kans: 🎲🎲🎲/🔵🔵
  • Thema: 🎵🎵🎵/🔵🔵
  • Oordeel: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐/🔵🔵🔵🔵
De doos van Unrest.

Kort nadat we met gemixte gevoelens wegliepen van Unrest stuitten we op een schattig ogend spel dat op het eerste oog op kinderen gericht leek te zijn. Vijf bekertjes, vijf dobbelstenen, vijf kaartjes met muizen erop en een kaasje gemaakt van spons. Meer was er niet. Maar de regels waren intrigerend, dus we gingen ervoor zitten.

Al snel bleek dat het om een simpele maar effectieve variatie van Weerwolven van Wakkerdam (2001) ging. Ja, er zijn heel veel spellen in dit genre, maar ik gebruik even Weerwolven als voorbeeld aangezien dit verreweg de bekendste is. In Cheese Thief – een spel dat al een paar jaar bestaat, bleek – speel je een groepje slaperige muizen, waaronder één kaasdief! Elk kort potje begint met een verhulde dobbelsteenrol voor elke muis, waarna iedereen zijn ogen sluit. Een van de spelers begint hierna met het opnoemen van de uren: “Het is 1 uur ‘s nachts en iedereen die een 1 gerold heeft, opent hun ogen”. Vervolgens krijg je een paar seconden om je ding te doen. Ben je de kaasdief, dan mag je de kaas pakken en die verstoppen onder je bekertje.

Ben je een simpele, slaperige muis, dan hoef je niets te doen. Tenzij je de enige bent die op dat tijdstip wakker is, want dan mag je onder een bekertje van een andere speler naar keuze kijken. Ook kan het zijn dat je tegelijkertijd wakker wordt met de kaasdief, in dat geval ben je medeplichtig!

Om 7 uur wordt iedereen wakker en is de kaas natuurlijk weg. De slotfase bestaat uit een discussie, waaruit een stemming volgt om te bepalen wie er “op de brandstapel gegooid wordt”. Of misschien in dit geval in de rattenval. De kaasdief en een mogelijke medeplichtige winnen als er een onschuldige muis op het schavot belandt.

Kaas van maken

Ik probeer niet te beargumenteren dat Cheese Thief revolutionair is voor het genre. Meerdere spellen hebben dit soort spel op alle manieren verbeterd en op nieuwe manieren benaderd. Wat ik wel wil zeggen is dat Cheese Thief de moeite waard is als je Weerwolven te ingewikkeld vindt. Of als je heel erg van kaas houdt.

  • Strategie: ♟♟/🔵🔵🔵
  • Kans: 🎲🎲/🔵🔵🔵
  • Thema: 🎵🎵🎵🎵/🔵
  • Oordeel: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/🔵🔵🔵

PS: je hebt het niet van mij gehoord, maar in principe is elk onderdeel van dit spel in de gemiddelde keuken na te bootsen… Maar zo speelden we het natuurlijk niet op Spiel 2023!

De box art van Cheese Thief.

Dit spel bestaat alleen nog maar in het Frans, maar gelukkig kon een ontwikkelaar op Spiel 2023 het spel uitleggen in een heerlijk Frans accent. Les Toits de Paris gaat over rivaliserende kunstrovers in Parijs. Je moet proberen meer te stelen dan je tegenstanders, maar ook de steeds naderende politie ontwijken.

Dit wordt uitgebeeld met een mat met zeven vakken: drie met een 1 eronder, twee met een 2, een met een 4 en een leeg. Aan het eind van de mat ligt een politie-token. Elke beurt moet je kaarten opentrekken van de stapel schatkaarten en deze neerleggen op het bord. Je mag op elk moment zelf kiezen om te stoppen met je beurt, maar je wil natuurlijk zoveel mogelijk kunst stelen.

Vervolgens mag je net zoveel schatten uitkiezen als het nummer onder de laatste schat die je opengedraaid hebt; 1, 2 of 4 dus. Maar sommige van deze schatkaarten laten de politie 1, 2 of 3 stappen dichterbij komen wanneer je ze opendraait. Als de politie hierdoor op een van de opengedraaide kaarten landt, ben je gesnapt en is je beurt voorbij. Je krijgt dan niets. Alle schatten die jij niet gepakt hebt, worden met de klok mee verdeeld over de andere spelers. Dit is niet altijd voordelig voor hen: op sommige schatten staat een bel. Als je te veel van deze bellen verzamelt van dezelfde kleur, moet je alles van die kleur inleveren.

Een kansje wagen

  • Strategie: ♟♟/🔵🔵🔵
  • Kans: 🎲🎲🎲🎲/🔵
  • Thema: 🎵🎵🎵🎵/🔵
  • Oordeel: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/🔵🔵🔵
De doos van Les Toits de Paris.

Het roll’n’write genre lijkt zo simpel in de basis: rol een paar dobbelstenen, schrijf wat op. Toch blijven er nieuwe variaties van het genre komen die het vers houden en weer interessant maken. Op Spiel 2023 besloten wij Tiny Mini Gold te proberen.

Wat Tiny Mini Golf onderscheidt van de rest is dat je tekening tot leven komt in de tweede helft van het spel. De eerste fase van het spel lijkt op Railroad Ink (2018). Er worden elke ronde dobbelstenen gerold met zijden voor gras, muren en water, waarna de spelers deze worpen uittekenen op hun papier. Zo bouw je langzaamaan je eigen minigolfbaan.

Hierna volgt de tweede fase, waarin je je baan naar links doorgeeft en je tegenstander in zo min mogelijk beurten deze baan af moet leggen! Ook hierbij worden dobbelstenen gebruikt. Je kiest een richting en een krachtniveau. Hoe harder je probeert te slaan, hoe groter de kans dat je balletje verder doorschiet dan de bedoeling was. De winnaar wordt bepaald door de hoeveelheid schoten die je tegenstander nodig had om jouw eigen baan af te leggen, af te trekken van de hoeveelheid schoten die je zelf nodig had voor een andere baan.

Highlight van de dag

Dit was mijn favoriete spel van de dag. Het voegt iets toe aan het genre waarvan ik niet eens wist dat ik het miste: iets doen met de tekening, los van het tekenen zelf. Ik geniet enorm van het creatieve aspect van veel roll’n’writes, treintjes tekenen of een map bouwen is gewoon leuk. De tweede fase van dit spel gooide daar nog een schepje bovenop en maakt dit spel daarmee ook een stuk meer interactief dan veel andere roll’n’writes. Het is een beetje een extremere versie van monsters tekenen op andermans bord in Cartographers (2019).

  • Strategie: ♟♟♟/🔵🔵
  • Kans: 🎲🎲🎲/🔵🔵
  • Thema: 🎵🎵🎵/🔵🔵
  • Oordeel: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/🔵

We sloten de dag af met een potje Dungeons & Drinks. Na een dag lopen op Spiel 2023 waren we wel toe aan domme pret! In dit kaartspel speel je een team dronken avonturiers die een dungeon gaan legen onder invloed.

Je krijgt een hand vol spreuken en elke beurt mag je 1 schade uitdelen aan één van de drie monsters die op dat moment open liggen. De spreuken kunnen hier schade aan toevoegen of je tegenstanders in de weg zitten. Elk monster heeft een eigen effect en een hoeveelheid levens. Punten krijg je door de laatste schade te doen aan een monster. Klinkt allemaal heel basic, is het ook.

De redding komt in de vorm van alcohol. Veel monsters en spreuken laten je bepaalde acties uitvoeren buiten het spel en je hebt een permanente opdracht. Een monster dwingt je bijvoorbeeld een hele ronde lang je mond te houden als je hem aanvalt en de permanente opdrachten laten je praten in vreemde accenten of rare geluiden en wilde bewegingen maken wanneer je een spreuk gebruikt. De laatste monsterkaart van de stapel is altijd een eindbaas met meer levens en een groter effect. Hierna volgt de puntentelling: de hoeveelheid verslagen monsters minus de hoeveelheid overtreden opdrachten.

Drankspel zonder drinken

Dit soort spellen werkt nooit zo goed zonder alcohol. Toegegeven: we waren op dit punt wel onder invloed van een hele dag rondlopen op een drukke beurs, maar ook dat kon de setting die een (on)gezonde hoeveelheid alcohol teweeg brengt niet simuleren. Ik ben niet zo’n fan van spelletjes die alleen goed lijken als je beoordelingsvermogen met de grond gelijk gemaakt is. Zonder de hilariteit van de opdrachten blijft er helaas niet veel van het spel over. Het potje dat wij speelden was eigenlijk in de eerste ronde afgelopen. Een combinatie van spreuken liet mij in één keer alle monsters afslachten die op dat moment de pech hadden in de kerker rond te lopen.

Ook de inmiddels overmatig gebruikte pixelillustraties en de matige woordgrappen wisten dit spel niet echt memorabel te maken.

  • Strategie: ♟♟/🔵🔵🔵
  • Kans: 🎲🎲🎲/🔵🔵
  • Thema: 🎵🎵🎵/🔵🔵
  • Oordeel: ⭐⭐⭐⭐⭐/🔵🔵🔵🔵🔵, ask me again when I’m smashed.
Een potje Dungeons & Drinks op tafel

Vijf minireviews

Dit waren vijf minireviews van bordspellen die ik kon spelen op Spiel 2023. Zat hier wat tussen voor jou? Of heb jij nog aanraders die ook op deze lijst thuishoren? Laat het dan vooral weten in de comments!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *