Hades 2 is in early access, en het krijgt uitstekende previewcijfers. Dat zette mij aan het denken: wat voor andere games zijn er met de dood als focus? Ik heb er vijf verzameld en op een rijtje gezet.
Hades
Als je mij kent, dan weet je dat ik voordehandliggende keuzes graag direct bespreek. Aangezien dit artikel is geïnspireerd door Hades 2 is de voorganger een inkoppertje.
In Hades speel je als Zagreus, zoon van Hades en Persephone. Ondanks het verbod van zijn vader wil Zagreus zijn moeder graag zien. Maar zij is in de levende wereld. Dus zul je je weg door de onderwereld moeten vechten in een roguelite game. Je bent nota bene een God die ‘leeft’ in de onderwereld, dus sterven is slechts een tijdelijk probleem.
Hades heeft heerlijke combat, maar wat vooral verrassend is, is dat het een intrigerend verhaal heeft waarin je de Goden en andere figuren steeds beter leert kennen. Aan de andere kant, als je Supergiant Games een beetje kent weet je dat ze altijd toppers opleveren. Dus zo verrassend was het nou ook weer niet.
Het is ook niet Supergiants eerste ervaring met het hiernamaals. Pyre speelt zich misschien niet letterlijk af na de dood, maar er zijn wel sterke verwijzingen en thema’s die je wel even aan het denken zetten.
Before Your Eyes
Misschien denk je dat ik elke kans grijp om over Before Your Eyes te praten. Dit is niet de eerste keer dat ik de game aanhaal. Maar het is nog steeds een zwaar ondergewaardeerd stukje kunst, en tot dat is rechtgezet zal ik het over de game hebben.
In Before Your Eyes flistst het leven letterlijk aan je ogen voorbij. Je bent namelijk dood, maar je kijkt nog één keer terug naar het leven dat je hebt geleid. En elke keer dat je knippert spring je een stukje vooruit in de tijd.
Dat knipperen bedoel ik trouwens letterlijk. Before Your Eyes gebruikt de webcam om je ogen in de gaten te houden. Dat is lastig, want het is wel een verhaal waar je ogen van gaan wateren. En wat doen die oogleden van jou dan? Juist, die sluiten.
Before Your Eyes laat op meesterlijke wijze zien dat er verhalen zijn die je alleen in videogames kan vertellen. Als je even anderhalf uur lang je gevoelens wil voelen, dan zit je hier goed.
Spiritfarer
Je denkt misschien met ‘dood’ aan die van jezelf, maar dat hoeft niet. In videogames kan je relatie met Het Einde heel anders zijn. Zoals bijvoorbeeld in Spiritfarer.
In Spiritfarer neem jij Charons boot over en help je zielen die nog niet klaar zijn voor de volgende stap hun lot te accepteren. Het is jouw taak om naar ze te luisteren. Soms kan je ze zelfs helpen met iets. Maar raak niet teveel aan ze gehecht, want het uiteindelijke doel is dat ze doorgaan. En dat betekent voor jou dat je afscheid moet nemen.
Spiritfarer slaagt erin warm, knus én tragisch te zijn. Het is een cozy game waarin je lekker je gangetje kan gaan en je nooit echt onder druk staat. Dat geldt ook als één van je metgezellen je vertelt dat ze klaar zijn om door de poort te stappen. Dat kan je zoveel uitstellen als je wil. En soms zul je dat doen. Want het is gemakkelijk om aan ze gehecht te raken. Maar jij bent hun gids, dus uiteindelijk zal je moeten doen wat het beste voor hen is.
Verhalen hebben geen schurken nodig om meeslepend te zijn, en games hebben geen vijanden nodig om je geïnvesteerd te krijgen. De kalme tochten die mijn metgezellen en ik voerden op de Styx slokten me helemaal op.
To The Moon
Stel, we nemen de droommachine van Inception (Of Paprika). Maar in plaats van elkaars geheimen stelen gebruiken we het om iemand geluk te brengen. Dan krijg je To The Moon.
In To The Moon ben jij een arts die de laatste wens van mensen op hun sterfbed vervult. Niet door die wens uit te voeren. Meestal is het iets dat ze wouden doen, maar al lang niet meer kan. In plaats daarvan verander je een herinnering zodat ze hun doel bereikt hebben. Dan sterven ze tenminste tevreden.
Om dit te doen moet je puzzels oplossen. Want een klein ding in iemands verleden veranderen is niet gemakkelijk. Zeker als je niet wil dat die persoon de relaties die ze hebben opgebouwd vergeet. Die mensen zitten rondom hun sterfbed, dus dat zou tragisch zijn.
Technologie kan en zal altijd misbruikt worden. Maar dat betekent niet dat we er alleen slechte dingen mee gaan doen. In de juiste handen kan je ook anderen welverdiend geluk brengen.
Ghost Trick: Phantom Detective
Oké, we zijn weer dood. Maar waarom? En kunnen we er gerechtigheid voor krijgen? Dat is de vraag in Ghost Trick: Phantom Detective.
Veel verhalen eindigen als het hoofdpersonage vermoord wordt, maar in Ghost Trick is dat pas het begin. Als spook wil je je moordenaar in de gevangenis zetten. Er is alleen één probleem: je weet niet wie het was. Oh, en het andere probleem is dat je dood bent.
Gelukkig was je in je leven een detective. Dus mysteries oplossen zit in je bloed. Ik bedoel, je DNA. Nee, in je… Het zit in je! Ook ben je niet helemaal machteloos als spook. Je hebt de kracht om dingen van plek te wisselen. Dit gebruik je om puzzels op te lossen, en vooral ook om een vreemd, roodharig meisje keer op keer te redden. Zij lijkt namelijk iets met je moord te maken te hebben. Maar wat?
Ghost Trick is een heerlijke puzzelgame die bovendien komt met een gratis demo. Als ik ergens een fan van ben, dan is het dat wel. Dus ik zou zeggen, probeer het lekker uit!
Onsterfelijk
Dit waren vijf games over de dood. Gelukkig lijkt het einde voor videogames nog lang niet in zicht te zijn. Heb jij games die op deze lijst thuis horen? Laat het dan vooral weten in de comments!
Geef een reactie