Een willekeurige selectie speelkaarten op een tafel

5 kaartspellen die je kan spelen met gewone speelkaarten

Misschien wil je wat geld besparen, of misschien heb je écht zin in een specifiek spelletje, maar heb je het toevallig niet in de kast liggen. Wat je reden ook is, soms is het fijn een spel niet te hoeven kopen. Daarom heb ik hier een lijst met kaartspellen die je kan spelen met gewone speelkaarten. Ik heb het dan niet over Poker of Hartenjagen, deze lijst focust specifiek op spellen die je zo in de winkel kan kopen maar ook gewoon met speelkaarten kan spelen.

Jongens, laten we even eerlijk wezen. Uno is gewoon Pesten. Het enige echte verschil is dat de regels vastliggen in plaats van dat iedereen een eigen versie heeft die net even anders is. Verder zijn de twee spellen uno op uno hetzelfde.

In Uno begin je met zeven kaarten op hand en is het doel die kwijt te spelen. In jouw beurt speel je een enkele kaart op de aflegstapel, maar die moet wel aan voorwaarden voldoen. De kaart moet dezelfde kleur zijn als de bovenste kaart op de aflegstapel, of het moet hetzelfde nummer in een andere kleur zijn. Kan je niet, dan moet je een kaart van de trekstapel pakken. Als die toevallig gespeeld kan worden mag dat nog, anders pas je je beurt.

Dan zijn er natuurlijk nog pestkaarten die roet in andermans eten gooien. Kaarten die de beurtvolgorde van met de klok mee naar tegen de klok in veranderen, kaarten die zeggen dat de volgende speler twee kaarten moet trekken (tenzij die toevallig dezelfde kaart ook snel op kan gooien, dan wordt het doorgeschoven naar de volgende speler) en kaarten die de speelkleur veranderen.

Je kan dus ook gewoon Pesten met speelkaarten en als je dan liefst de Uno variant speelt kan je de regels gewoon zo afspreken. Het belangrijkste is dat de regels duidelijk zijn voor iedereen en dat je ergens een lijstje hebt dat aangeeft welke kaart wat doet. Dan kan iedereen die snel even pakken en doornemen.

Een aantal spelers tonen hun handen in een potje Uno.

Mocht je niet meer weten wat De Crew is, het is een coöperatief slagenspel waarin jullie ervoor moeten zorgen dat de juiste spelers de juiste slagen winnen. Dat klinkt gemakkelijk genoeg, maar je mag je kaarten niet aan elkaar laten zien en je mag niet praten. Wel mag je precies één keer aangeven dat een kaart de hoogste, laagste of enige kaart van een soort is in je hand. Voldoet de kaart die je wil delen aan geen van deze eisen, dan mag je het niet communiceren.

Dus moet je puzzelen om een weg te vinden jouw intenties duidelijk te maken. Geeft iemand een hint, dan moet je even goed nadenken over wáárom die hint gegeven wordt. Zelfs in de kaarten die gespeeld worden zit een boodschap. Het is aan jullie om die boodschap te interpreteren en dan op elkaars plannen in te spelen. In zekere zin moet je voor De Crew het tegenovergestelde doen van bluffen.

De doos en inhoud van De Crewm rommelig en willekeurig uitgestald.

Skull is een blufspel waarin je je tegenstanders voor de gek moet houden en moet uitvogelen. Elke speler heeft vier kaarten. Drie ‘bloemen’ en één ‘schedel’. Eerst speelt iedereen een kaart gesloten voor zichzelf, dan mag de startspeler bepalen of die nog een gesloten kaart voor zich legt of de bieding begint. Dit gaat zo door tot iemand begint met bieden.

Waar je op biedt is hoeveel kaarten die op tafel liggen je open kan draaien zonder een schedel te onthullen. Het maximale bod is daarom gelijk aan de hoeveelheid kaarten die op tafel ligt. Als het bieden eenmaal is begonnen, mogen er geen kaarten meer gespeeld worden, je mag enkel het bod verhogen of passen. Dan draait de ‘winnaar’ kaarten open. Eerst moet alles van jezelf, dus als je een schedel hebt gespeeld ben je gelijk af. Dan mag je kaarten van anderen één voor één open draaien. Haal je je geboden aantal, dan krijg je een punt. Twee punten winnen het spel. Heb je het echter mis, dan mag de persoon een kaart uit je hand trekken. Je moet het de rest van het spel doen met een kaartje minder.

Omdat je altijd je eigen kaarten eerst open moet draaien, maak je eigenlijk een keuze: ga je deze ronde proberen een punt te scoren, of probeer je iemand in de val te lokken. En laat het feit dat je een schedel hebt liggen je er ook niet van weerhouden mee te bieden. Zo laat je anderen namelijk denken dat het niet zo is, waardoor ze geneigd zijn jouw kaarten open te draaien. Tenzij ze je doorhebben, natuurlijk…

Om Skull met speelkaarten te spelen kan je elke speler drie nummerkaarten als rozen geven en een plaatje als schedel. Met drie of vier spelers kan je zelfs ieder een eigen kleur geven, maar dat verandert niets aan het spel zelf.

De doos van Skull, gesloten en liggend op een zwart laken.

In Love Letter hoop je het hart van de prinses te winnen. En hoe doe je dat? Door haar constant brieven te sturen tot ze eindelijk bezwijkt natuurlijk! Even tussendoor, probeer dit niet in het echte leven. In elke ronde geven de spelers een brief aan iemand aan het koninklijk hof en verandert die brief steeds van hand tot het (hopelijk) bij de prinses aankomt. Leest ze jouw brief, dan win je een roos. Met genoeg rozen (afhankelijk van de hoeveelheid spelers) win je het spel.

Aan het begin van de ronde worden alle kaarten geschud en wordt er één willekeurig afgelegd. Dan krijgt iedereen een enkele kaart. Dat is de persoon aan wie jij in eerste instantie je brief toevertrouwt. Als het jouw beurt is trek je een kaart van de stapel en maak je een keuze. Geef je de brief door door je oude kaart af te leggen, of blijft de kaart bij de huidige persoon en leg je de nieuwe kaart af? Hoe dan ook, elke kaart heeft een effect dat afgaat als je de kaart aflegt. Wachters kunnen ander volk inspecteren en brieven in beslag nemen om een speler uit de ronde te halen, terwijl het kamermeisje je juist beschermt tegen de rest.

Aan het eind vergelijken de spelers die nog over zijn hun kaarten met elkaar. De persoon met de hoogste kaart wint de ronde en krijgt een roos. De prinses leest altijd maar één brief en als ze moet kiezen neemt ze die van haar grootste vertrouweling! De prinses heeft zelf uiteraard het hoogste nummer, maar dat komt ook met een nadeel. Als je voor wat voor reden dan ook de prinses aflegt, gooit ze jouw brief in de open haard en zal die nooit gelezen worden.

Om Love Letter te spelen met speelkaarten is het het gemakkelijkst om elke rol te vervangen door een kaart van dezelfde waarde. Gebruik azen voor wachters, tweeën voor priesters enzovoort. Voor de prinses kan je een acht of de vrouw gebruiken om haar belang te verduidelijken. Het enige lastige is dat een set kaarten vier azen heeft terwijl er vijf wachters zijn. Gebruik voor de vijfde bijvoorbeeld een joker en je kan aan de slag.

De inhoud van Love Letter, willekeurig op een hoopje gegooid

Spicy is een pittig spelletje waarin je je tegenstanders steeds recht in de ogen moet kijken en ze een totale leugen wijs moet maken. En als ze je bedrog doorhebben kan het je peperduur komen te staan.

Net als met Pesten (of Uno) begint elke speler met een hand van zeven kaarten en is het doel om deze allemaal kwijt te spelen. De startspeler begint door gesloten een kaart op tafel te leggen en de kleur en het nummer te verklaren. Als iedereen de speler gelooft op hun woord gaat het spel dan gewoon door. De volgende speler speelt ook weer een gesloten kaart en verklaart dat het een kaart van dezelfde kleur is, maar met een hoger nummer. De enkele uitzondering is de tien, dat is de hoogste kaart en daarop mag je een één, twee of drie spelen. Je mag ook passen en een kaart pakken.

Denk je dat iemand liegt, dan mag je dat verklaren. De kaart die je noemt hoeft namelijk niet de kaart te zijn die je speelt. Je zegt dan wat niet klopt, het nummer of de kleur. Heb je gelijk, dan neem je de hele speelstapel als punten voor je terwijl de leugenaar twee kaarten van de trekstapel op hand neemt. Heb je het mis, dan gebeurt hetzelfde maar andersom. Vervolgens begint een nieuwe ronde.

Slaag je erin je hand leeg te spelen zonder dat iemand je betrapt op een leugen, dan krijg je tien bonuspunten en neem je zeven nieuwe kaarten op hand. Het spel eindigt als iemand twee keer zijn hand leeg speelt, of als er een bepaalde hoeveelheid kaarten (afhankelijk van de hoeveelheid spelers) getrokken is. De stapel voor je zijn bonuspunten terwijl de kaarten in je hand juist minpunten zijn. De persoon met de meeste punten wint het spel.

Om Spicy te spelen met speelkaarten heb je vier sets nodig. Het is namelijk belangrijk dat elke kaart vier keer in de stapel zit, anders weet je meteen dat iemand liegt als je de kaart toevallig zelf op hand hebt. Voor de jokers en de tien bonuspunten kan je plaatjes gebruiken en je kan een jokerkaart plaatsen op de plek die het einde van het spel aankondigt. Spreek wel met elkaar af welk plaatje welke joker is, want daar zijn twee smaken van.

de gouden doos van Spicy, licht gekanteld op tafel gelegd

Jullie voorstellen voor speelkaarten

Dit waren vijf kaartspellen die je met gewone speelkaarten kan spelen. Heb jij voorbeelden die op deze lijst thuishoren, maar die ik niet opgenoemd heb? Laat het vooral weten in de comments.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *