Catan is nu uit op de Switch, wat mij aan het denken zette: wat willen we eigenlijk van digitale bordspellen? Een hoop puristen onder ons zullen meteen gaan protesteren en claimen dat ze onzin zijn en niets toevoegen. Maar dat is verre van waar.
Digitale bordspellen voor onderweg
Bordspellen reizen niet goed. In de meeste tassen passen ze alleen liggend, waarna alles lekker door elkaar ligt. Er zijn reisedities die wat beter zijn, maar zelfs dan loop je het constante risico dat je onderdelen kwijtraakt. En speciale bordspeltassen zijn niet goedkoop. Bovendien moeten je tegenstanders/medespelers meereizen voor jij er wat aan hebt.
Met de Switch, een laptop of zelfs de Steam Deck is het veel gemakkelijker om iets digitaals mee te nemen. Sterker nog, digitale bordspellen zijn veel lichtere games en passen daarom vaak gewoon op je mobiel. Ik heb Patchwork Digital al jaren op de mijne staan.
Je denkt misschien dat dit niet zo nodig is als je op vakantie gaat. En daar heb je dan wel gelijk in. Maar vakanties zijn niet de enige reden dat je reist. Als je de trein naar kantoor neemt is dat dé kans om even je mobiel uit je zak te toveren en een paar zetten te doen. Of misschien heeft iemand in je familie een bestemmingsbruiloft en heb je helemaal geen zin in 24/7 gezellig doen. Eventjes een paar potjes Patchwork spelen kan dan goed compenseren.
Geen tegenstanders in de kamer
Tenzij jij een sologamer bent, is de harde realiteit van bordspellen dat je medespelers nodig hebt. Of je nou samenwerkt of tegen elkaar speelt, je hebt elkaar nodig. Dit is nog steeds zo voor digitale bordspellen, maar ze hoeven niet meer in dezelfde kamer te zitten. Of zelfs echte mensen te zijn.
Op het Spellenspektakel vertelde mijn oude schaakmentor mij dat de Zutphense schaakclub is gered door Lichess. De website maakte het mogelijk om toernooien te organiseren tijdens de coronalockdown rondom 2020. Het is natuurlijk niet hetzelfde als in eigen persoon. Maar ze bieden je toch nog de optie iets te doen in een situatie waarin fysieke bordspellen simpelweg niet mogelijk zijn.
Als we nog even op het onderwerp van schaken blijven, ze bieden je ook de kans te trainen zonder dat je afhankelijk bent van je locale spelers. Je kan een paar potjes online spelen en zelfs wat vrienden of concullega’s bellen via Discord en lekker analyseren. Ook is het makkelijker het spel na te lopen, aangezien de websites en apps automatisch voor je noteren. Lichess en Chess.com zijn zelfs verantoordelijk voor de grote opleving in schaakinteresse door het opkomen van online schaakpersoonlijkheden op Twitch en YouTube.
Digitale bordspellen laten je het ook opnemen tegen AI. Handig voor als je snel wat potjes achter elkaar wil spelen of even je strategieën wil oefenen voor je het opneemt tegen een partner die iets te bekend is met het spel.
Digitale bordspellen leggen uit
Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt met bordspellen loop je waarschijnlijk wel eens vast met het spelregelboekje. Het kan moeilijk zijn om de regels te visualiseren. Foto’s helpen natuurlijk, maar het is het niet helemaal. Gelukkig heb je tegenwoordig helden zoals Rodney Smith van Watch it Played en Becca Scott van Good Time Society die bordspellen digitaal uitleggen. En je hebt natuurlijk je lokale bordspeluitleggers die wat handiger zijn dan een spelregelboekje. Maar het kan gemakkelijker.
Digitale bordspellen hebben hiervoor gereedschap waar fysieke varianten geen toegang toe hebben. Ze kunnen een geprogrameerde tutorial gebruiken om jou beter het spel te leren spelen. Super handig!
Sommige spellen, zoals Everdell Digital, doen hier nog een stapje bovenop en geven je een aantal puzzelachtige uitdagingen om je meer bekend te maken met de manieren waarop je kan strategiseren. Zo word je veel sneller handig in een bordspel dat je (nog) niet zo goed kent.
Dingen die moeilijk zijn in het echt
Heb je je wel eens afgevraagd waarom een mechaniek zoals discover in Hearthstone niet echt voorkomt in Magic? Dat is omdat het veel gemakkelijker is om willekeur op die schaal digitaal te doen. Anders moet je voor elke mogelijke pool aan discovers een stapeltje kaarten houden en daar iets uit plukken. Bovendien moet je die kaart ook weer vervangen, want waarschijnlijk gebruik je meer dan eens dezelfde pool.
Onze fysieke wereld werkt met restricties die voor de digitale wereld, en dus ook digitale bordspellen, niet per sé gelden. Het is niet raar dat er best wat digitale roguelite kaartspellen zijn terwijl je die niet echt in fysieke vorm kan krijgen. Dat is namelijk een behoorlijk gedoe. Al is er wel een fysieke versie van Slay the Spire waar ik wel benieuwd naar ben…
Daarnaast heb je natuurlijk de animaties en geluidjes. Als je een stuk op je bordje plaatst in Patchwork Digital wordt het vastgezet met naald en draad. Dit ziet er niet alleen leuk uit, het helpt je ook begrijpen waarom een stuk niet meer verplaatst kan worden nadat je het op je deken plaatst.
Geen vervanger
Dit betekent natuurlijk niet dat digitale bordspelen hun fysieke variant gaan vervangen. Verre van. Het is best lekker om stukken met je vingers vast te pakken en een dobbelsteen te smijten, dat zal een online versie nooit na kunnen bootsen. Ook is een bordspel in de woonkamer spelen met vrienden super gezellig, wat niet hetzelfde is als je met zijn allen naar een scherm staart. Maar dat betekent niet dat ze helemaal geen plek hebben. Heb jij hier gedachten over? Laat het dan vooral weten in de comments!
Geef een reactie