Een foto van de doos van Terraforming Mars, gesloten en slecht belicht. De foto is duidelijk gemaakt door een amateur (mij)...

Teveel bruine bordspellen

Omdat ik recentelijk verhuisd ben, heb ik een excuus gekregen om mijn spellenkast opnieuw in te delen. Ik besloot het op kleur te doen, want dat staat leuk. Wat blijkt: er zijn teveel bruine bordspellen. Waarom kunnen we niet een beetje kleur krijgen in onze spellendozen?

Bruin is serieus

Hoewel beiden hun eigenaardigheden hebben en ze best eens minder op elkaar neer mogen kijken, is het wel zo dat Eurogames zichzelf vaak iets te serieus nemen. ‘Vorm moet niet wegnemen van mechanieken en strategie’ hierin gaan ze met regelmaat te ver.

En wat is een serieuze kleur? Bruin! De kleur van aarde, niets is meer down to Earth. Zo kan je ook je vijanden gebruiken als materialen voor bruine bordspellen nadat je ze met de grond gelijk hebt gemaakt.

Maar even serieus, bruin is natuurlijk een bijzonder neutrale kleur die een serieuze toon zet. Door de eerdergenoemde tweestrijd stappen veel ontwikkelaars weg van levendige kleuren, want kleurrijk is speels en speels is niet strategisch. Dat is natuurlijk niet zo, maar dat beeld is er wel.

De doos en inhoud van Root op display.

Bruin is gemakkelijk

Ik zei eerder al dat bruin neutraal is. Het wordt gebruikt om serieuzer te lijken, maar dat is niet het enige punt waar de neutraalheid in doorschijnt. Het maakt het ook de gemakkelijkste kleur om voor te kiezen.

Karton is bruin. Bordspellen gebruiken veel karton en dan met name in de dozen zelf. Als je de doos bruin maakt blijft het op een doos lijken. Niet dat dit een belangrijk punt is, maar dat lijken de visuele ontwikkelaars nog niet door te hebben. Ook is het natuurlijk, want niet alleen de aarde is bruin, bomen zijn het ook.

Gemakkelijk is ook belangrijk omdat het goedkoper is. De bordspelindustrie blijft een industrie, dus geld besparen is meer winst maken. Je kan natuurlijk proberen meer ogen te trekken, maar dan loop je wel weer het risico opgevat te worden als Ameritrash. Dat moeten we niet hebben.

De doos van Everdell voor de startopstelling voor vier spelers.

Niet alle bruine bordspellen zijn bruin

Dat klinkt raar, maar het is waar. Het probleem is namelijk dat er vaak alleen echt gedacht is aan de bovenkant van een doos, het gezicht, de voorgevel. Dat is niet heel gek, want de voorkant is wat in de marketing komt en het is wat je ziet als je een spel oppakt. Maar de zijkanten blijven dan, jawel, bruin.

Een foto van de het deksel en de binnenkant van de Hibachi doos.

Bruin is niet lelijk

Ik heb ook niets tegen bruin op zichzelf. Hoewel er een hoop saaie bordspeldozen zijn en een groot gedeelte daarvan bruin is, komt dat doordat er nou eenmaal heel veel bruine bordspellen zijn.

Dat laatste is eigenlijk mijn enige probleem. De balans is ver te zoeken. Dit is een beetje jammer voor liefhebbers die, net als ik, eindigen met een bruine kast. Maar het is nóg vervelender voor mensen buiten de hobby. Die zien eentonige dozen, wat hint naar eentonige, saaie ervaringen. Eerlijk is eerlijk, we gaan de goede kant op. Maar als jij een kunstenaar bent of een ontwikkelaar/uitgever die dozen goedkeurt, vraag je dan wel even af: moet dit bordspel wel bruin zijn?

Alle kleuren van de regenboog


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *