Het is weer die rare periode tussen Essen Spiel en het Spellenspektakel in. Dit zijn topevenementen, maar het kan ook zwaar zijn voor je portemonnee. Wil je wat besparen? Overweeg dan eens tweedehandse spellen in te kopen!
Onsterfelijk
Als je een bordspel vergelijkt met een videogame, heeft het een gigantisch voordeel voor de tweedehandse markt. Bordspellen gaan namelijk veel langer mee.
Videogames worden constant verbeterd op technisch vlak, met mooiere graphics, grotere werelden en kortere laadtijden. Ik herinner me de tijd dat we tussen elke zone moesten laden in Monster Hunter! Nu begin ik daar echt niet meer aan.
Bordspellen veranderen ook echt wel. Waar Catan in 1995 revolutionair was, is het nu toch aardig verouderd. Maar dan hebben we het wel over een spel dat bijna dertig jaar oud is. En zelfs dan is het nog steeds hartstikke speelbaar.
Dit betekent dat je bordspellen langer in je kast blijven zitten en meer de tand des tijds doorstaan. Dus steeds voor iets nieuws gaan is helemaal niet zo nodig. Er is niets mis met iets kopen dat al een paar jaar uit is, zeker als het betekent dat je de helft van de prijs of minder betaalt.
Verloren, tweedehandse parels
Een uitgever kan een bordspel niet eeuwig blijven drukken. Op een gegeven moment hebben de meeste mensen die het spel willen het al in hun bezit. Dan maken ze verlies en dat is niet hoe zaken werken. Dus zijn ze uiteindelijk niet meer leverbaar.
Veel van deze spellen zijn absoluut stiekem klassiekers. Het is het daarom altijd waard om even rond te snuffelen bij een kraampje of een winkeltje met tweedehandse spellen. Je weet nooit wat je gaat vinden en met een beetje geluk heb je iets dat je niet online kan bestellen.
Dit is niet alleen een leuke manier om unieke spelervaringen te krijgen, het is ook een stukje geschiedenis. En misschien zelfs wel een stukje nostalgie. Ik weet nog dat een leraar op de schaakclub de eerste editie van Roborally mee had genomen naar de laatste dag van het jaar. De tienjarige die nog in mijn hart leeft zoekt al jaren naar dat stukje magie, want de nieuwe versies zijn gewoon niet hetzelfde.
Nieuwkoop
Niet alle tweedehandse spellen zijn oud. Na een evenement zoals Spiel of het Spellenspektakel zijn er altijd mensen met spijt, of volk dat op meerdere plekken een kopie van iets nieuws heeft besteld voor het geval dat. Die hebben dan extra exemplaren waar ze vanaf moeten en daar kan jij mooi gebruik van maken.
Als je marktplaats en ruilpagina’s op social media in de gaten houdt zul je na een evenement of een Kickstartercampagne altijd zien dat er spiksplinternieuwe spelletjes te koop aan worden geboden. In het geval van Kickstarter ben je vaak duurder uit, maar hetzelfde geldt niet voor de evenementen.
Dit is je kans om hetzelfde spel, dat misschien driemaal gespeeld is voor ze besloten dat het toch niet hun ding is, voor een tientje minder over te nemen. Dat is een tientje dat je kan besteden aan meer (tweedehandse) spellen! Dus houd de fora in de gaten.
Verkoop je ongespeelde spellen (voor het goede doel)
Het grootste probleem met bordspellen is dat ze best wat ruimte in kunnen nemen. Die dozen zijn vaak niet klein en zelfs als ze dat wel zijn hoopt het na een tijdje op. Het kan daarom moeilijk zijn om een nieuw spel goed te praten.
Gelukkig is er een oplossing. Je kunt je oude spellen verkopen. Dan heb je ook meteen een extra zakcentje dat je weer kunt investeren in nieuwe, tweedehandse spellen. Ook krijgen spellen waar jij een beetje op uit was gekeken weer een beetje welverdiende liefde.
Als je dit met regelmaat doet is het ook een leuke manier om je spellenverzameling te laten rouleren. Weet je niet zeker of iets jouw ding is, maar ben je wel benieuwd? Niet gevreesd. Probeer het en verkoop het daarna weer door. Dat geld gebruik je vervolgens weer om een ander, tweedehandse spel aan te schaffen, enzovoorts.
Maar het kan nog beter. Wat als je hier een goed doel mee steunt? Elk jaar organiseren Budgetspelen.nl en het Spellenspektakel samen Bring ‘n Buy, waar jij spellen kan laten verkopen terwijl je zelf over de beurs struint. Aan het einde van de dag haal je je geld en onverkochte spellen weer op. Goed, je verliest 15% van de opkomsten, maar die worden dan wel weer gedoneerd aan Right to Play. Die zetten zich in voor kinderen in armoede, dus het is win win!
Tweedehands ideeën
Dit waren wat redenen om tweedehandse spellen aan te schaffen. Heb jij er ook wat die ik niet genoemd heb? Of heb je recentelijk iets van iemand overgekocht? Deel het dan vooral in de comments!
Geef een reactie