Toen ik nog op school zat waren er drie bekende ruilkaartspellen: Je had Magic, Yu-Gi-Oh! en Pokémon. De laatste werd niet eens gespeeld door de kids om mij heen; zij speelden enkel dingen als handjeklap om kaarten van elkaar te winnen. Maar als je wel eens naar een bordspelwinkel gaat, dan weet je dat er veel meer is. Hier zijn er bijvoorbeeld vier nieuwen, op volgorde van releasedatum.
One Piece Card Game
Als je Tabletop Kingdom in Rotterdam wel eens bezocht hebt, dan kun je niet om One Piece heen. Er staat namelijk een gigantische Luffy tentoongesteld. Als je niet weet wie dat is, dan is dit spel niet iets voor jou. Het spel kwam namelijk in eerste instantie uit om het 25-jarig bestaan van de manga te vieren.
Voor zij die niet bekend zijn met de legendarische en eeuwigdurende manga/anime, One Piece speelt zich af in een magische wereld waar je superkrachten krijgt door ‘duivels fruit’ te eten. Dat komt wel met een prijs. Als je eenmaal een fruit hebt gegeten kun je niet meer zwemmen, en grote lichamen water sappen alle kracht van je weg. Gek genoeg zijn het juist zeelieden die groot gebruik maken van deze fruit. Zij gebruiken het om zeegevechten met elkaar aan te gaan en de ultieme schat van de gestorven piratenkoning te vinden.
In het kaartspel neem jij de rol aan van een piratenkapitein tijdens zo’n zeegevecht. Je gaat er lekker op los, roept je crewleden op en probeert je tegenstander te verslaan. Zoals dat tegenwoordig gaat in ruilkaartspellen, kosten kaarten grondstoffen. In dit geval heten ze ‘don’. Maar waar je in Magic landkaarten in je deck speelt, krijg je in One Piece elke beurt gegarandeerd een don.
One Piece Card Game (ja, dat is de echte, matige naam) is het enige spel op deze lijst die ik niet gespeeld heb. Ik vind de anime oké, maar ik ben niet de grootste fan. Daardoor trekt dit spel mij ook niet echt. En omdat ruilkaartspellen duur zijn, moet ik selectief zijn met waar ik in duik. Daarentegen bestaat het spel ondertussen al twee jaar en is er vrij recentelijk een nieuwe set uitgekomen. Dus blijkbaar slaat het wel aan!
Disney Lorcana
Disney is de allergrootste multimediagigant van de wereld, dus dat het de wereld van ruilkaartspellen betreedt was onvermijdelijk. Disney Lorcana, of gewoon Lorcana, bestaat ondertussen anderhalf jaar, en er komen met regelmaat nieuwe sets bij. Dus ga er maar vanuit dat het spel voorlopig blijft.
In Kingdom Hearts stijl lopen alle werelden van Disney in Lorcana door elkaar heen. Stitch en Aladdin kunnen zonder problemen in hetzelfde deck. Sterker nog, van veel bekende personages zijn verschillende versies. Dat is omdat Lorcana een wereld is van fantasie, alles is het resultaat van jou en je mede ‘illumineers’, die zijn opgeroepen vanwege hun inbeeldingskracht.
Hoewel personages nog steeds met elkaar vechten, is dat niet per sé het doel van Lorcana. Ze kunnen namelijk ook ‘lore’ verzamelen. Als je daar 20 van hebt win je het spel. Alleen wordt een personage wel kwetsbaar als die lore vergaart, dus pas op. Ook in Lorcana betaal je met grondstoffen die je elke beurt krijgt, in dit geval ‘inkt’. Dat zijn alleen niet speciale kaarten. In plaats daarvan mag je een kaart in hand opofferen om inkt te worden. Die is dan permanent verwijderd, dus denk goed na over je keuze.
Ik speelde Lorcana op een con tegen mijn broertje. Het is best een leuk spel, hoewel het wel een beetje simpel was. Dat kan komen omdat we starterdecks gebruikten, of omdat het nog de eerste set was. Ik denk ook dat het ermee te maken heeft dat het spel gericht is op een wat jonger publiek. Val jij daaronder, dan is het misschien het uitproberen waard. Zolang je maar wel op je portemonnee let, want ruilkaartspellen zijn duur. Overleg met je ouders!
Star Wars: Unlimited
We zijn aangekomen in de spellen die dit jaar zijn uitgekomen. Star Wars: Unlimited kwam uit in het voorjaar van 2024. Ik probeerde het spel uit met Thomas I op Moxcon.
De originele set focust op de originele trilogie en wat lore eromheen, maar gedurende de releases zal het volledige universum van Star Wars omvat worden. Verwacht dus zeker dat je met Darth Vader korte metten mag gaan maken van Mace Windu, mocht je daar zin in hebben.
Het doel is om de basis van je tegenstander te vernietigen. Daarvoor roep je machtige helden en ruimtevoertuigen op, breng je je leider op het veld en gebruik je laserpistolen en lightsabers om de overhand te krijgen. Ook hier staan de grondstoffen centraal. Deze keer heten ze simpelweg ‘grondstoffen’. Het is wel de meer verfijnde methode die Altered ook gebruikt. Elke beurt pak je twee kaarten, waarna je een kaart uit je hand af mag leggen om een grondstof te worden.
Ondanks dat ik volledig werd afgeslacht, vond ik Star Wars: Unlimited best leuk. Als je een fan bent van Star Wars, en je hebt wat ervaring met ruilkaartspellen, dan zul je je hier ook mee kunnen vermaken. Net als bij Lorcana voelde het spel een beetje simpel, al was het iets minder. Ook nu kan ik mij voorstellen dat dit komt omdat we speelden met starterdecks van de eerste set, dus het kan goed dat het spel ondertussen een stuk complexer is.
Altered
Altered is het spel waar ik het diepst in ben gedoken. Ik wou een stuk over weer in toernooien duiken na ruim tien jaar afwezigheid, en besloot dat ik dat ging doen met dit spel. Dat besloot ik toen ik het spel mocht testen voor het uit kwam. Daarover kunnen jullie later meer lezen.
Van alle ruilkaartspellen op deze lijst is het alleen Altered die een volledig nieuw IP gebruikt. Ze putten wel inspiratie uit sprookjes, legendes en stamverhalen over de hele wereld, maar de facties en hun onderliggende relaties zijn helemaal nieuw. Dat gezegd hebbende houden ze het, net als bij Magic, wel redelijk vaag.
Altered is eigenlijk het enige spel op deze lijst, en de enige ruilkaartspel die ik kan bedenken, waarin geen geweld zit. In plaats daarvan race jij met je metgezel om elkaar te ontmoeten voor je tegenstander en zijn metgezel dat doen. Daarvoor moet je kracht opwekken, wat je doet door figuren aan jouw, of aan je metgezels kant te spelen. Aan het einde van een ronde vergelijk je per kant wie genoeg kracht heeft om een stap te zetten.
In plaats van dat je rares. uncommons en commons hebt, heeft elke kaart in Altered drie versies. Je hebt de normale common, een rare die meestal iets sterker of beter is, en een rare die de kaart in een andere kleur speelbaar maakt. Daarnaast heb je nog zeldzame ‘uniques’, die flink veranderde versies van die kaarten zijn, en waarvan er letterlijk maar eentje bestaat op de wereld. Voor deck building kan je niet simpelweg alleen rares spelen, daarvan mag je er maximaal 15 in een deck van 40 kaarten. Daardoor moet je over het bouwen al een stuk meer nadenken.
Nieuwe sets
Dit waren vier nieuwe ruilkaartspellen, maar de wereld is ondertussen gigantisch. Elke maand komen er wel nieuwe sets van bestaande spellen uit. Is jouw favoriete ruilkaartspel de beste, en wil jij met mij en je medelezers delen waarom? Laat het dan vooral weten in de comments!
Geef een reactie