Poromotionele art voor Altered. Een kleurrijk tafereel met de starterhelden op de voorgrond.

Altered preview: Een ruilkaartspel zonder geweld

Geen geweld

Dus het is hoog tijd dat we een ruilkaartspel hebben die moord, bloed en ook doodslag vermijdt. In plaats daarvan is Altered een race waarbij je steeds energie van drie elementen verzamelt in twee stadiums. Voor elk stadium heb je een fiche aan tegenovergestelde uiteindes van een parcours. Als jij het meeste hebt van het juiste type, dan mag je je fiche op dat stadium doorschuiven. Je wint door je twee fiches bij elkaar te brengen.

Het is wel mogelijk om figuren van je tegenstander te verbannen naar de aflegstapel of terug naar de hand te sturen, maar Altered behandelt dit meer als hinderen dan geweld. Het verandert het spel van een bloeddadige strijd naar een vriendschappelijke competitie of zelfs een sport.

De starter decks en display box van Altered, nog gesloten en tentoongesteld in een boogje.

Simpele regels

Characters speel je links of rechts van je held in een veld. Ze voegen groene, bruine of blauwe energie toe. Ratatoskr in bovenstaande afbeelding voegt 0 groen, 2 bruin en 0 blauw toe. Als je aan het einde van een ronde de meeste energie van de juiste kleuren hebt aan een kant mag je je fiche van dezelfde zijde doorschuiven. Als je tegenstander meer heeft in een andere kleur mag die ook door. Het kan dus dat beide spelers beide fiches doorschuiven.

Nadat bepaald is wie waar wint worden alle characters afgelegd. Je mag er twee bewaren in je reserve, wanwaar je een kaart nog één keer kan spelen voor het permanent afgelegd wordt. Heb je meer dan twee kaarten in je reserve, dan moet je afleggen tot er nog maar twee zijn. Om een kaart te spelen vanuit je reserve kijk je ook links bovenin, maar dan naar het onderste getal.

Nadat je characters zijn afgelegd ververs je je energie en trek je twee nieuwe kaarten van je deck. Je mag een kaart uit je hand afleggen voor energie, maar dat hoeft niet. Het spel eindigt zodra iemand zijn twee fiches op het journeypad bij elkaar weet te brengen. Die speler is de winnaar.

Een voorbeeld van het journeypad uit Altered.
Een voorbeeld van het journeypad

Geen mana screw meer

Elke kaart kan als energie gebruikt worden, maar die keuze is wel voor de rest van het potje. Dus moet je de moeilijke keuze maken: welke kaarten offer je op? Als je eenmaal besluit een kaart als energie te gebruiken zal je het de rest van het potje niet meer trekken. Ook kan je ervoor kiezen niets in energie om te zetten en gewoon je hand te vergroten met twee kaarten. Nu heb je meer dingen om te spelen, maar minder energie om te gebruiken. Of dat het waard is moet je per beurt opnieuw afwegen.

Zo wordt het mana screw probleem volledig omzeild en word je in plaats daarvan met een strategische keuze gepresenteerd. Wat mij betreft is dit een behoorlijke verbetering.

De achterkant van een Altered kaart.

Korte rondes

Het potje zelf duurt ook niet zo lang. Er zijn vijf journey kaarten. De drie in het midden hebben elk twee stappen en de buitenste twee maar één. Je moet dus acht rondes winnen, maar vergeet niet dat je zowel links als rechts kan winnen. Ook is het regelmatig zo dat beide spelers hun fiches aan één of beide kanten mogen verplaatsen. Het kan heel goed dat een potje vier rondes duurt en het zal zelden meer dan acht zijn.

Toen ik ging spelen duurde het eerste potje inclusief uitleg een halfuur. Het tweede potje was maar een kwartier. Als je het spel beter snapt gaat het misschien sneller, al zal het niet heel veel verschillen. Dus verwacht potjes van rond een kwartier.

Altered kaarten

Je denkt misschien: “Rare naam, Altered.” Het heet zo vanwege het Altered-mechanisme. Als je een booster opent is er ongeveer een 1/3 kans dat er een alternatieve versie van een kaart in zit. Deze is uniek, jij bent de enige persoon op de wereld die deze versie van de kaart heeft.

Je herkent een alternatieve kaart aan de art. De afbeelding loopt namelijk over de hele kaart in plaats van dat het alleen in een centraal kadertje zit. Ook zul je merken dat delen van de tekst of nummers goudgeel zijn. Dit zijn de onderdelen die aangepast zijn. Een alternatieve versie van onderstaande Ouroboros Trickster is duurder om te spelen vanuit je reserve, maar krijgt wel een extra boost als je vier of hoger rolt.

Wat er precies is aangepast is willekeurig, maar over het algemeen is de kaart krachtiger, of in ieder geval niet zwakker. Misschien is de Trickster goedkoper om te spelen, hoef je minder hoog te rollen voor de bonus boosts of heeft ze uit zichzelf al een punt in één van de kleuren.

Digitale verzameling

Als je de kaarten aan het inspecteren was is het je misschien opgevallen dat elke kaart van Altered komt met een QR-code. Dat is omdat je je verzameling voornamelijk digitaal hebt. Door de QR-code te scannen voeg je de kaart toe aan je verzameling. Vervolgens kan je het zo vaak als je wil laten printen als officiële kaarten. Uiteraard mag je een alternatieve kaart maar een enkele keer in je deck stoppen, want het blijft een unieke kaart.

Vanuit je digitale verzameling kan je kaarten weggeven of zelfs uitlenen. Dat eerste is als je de kaart ruilt of verkoopt aan iemand, terwijl je bij het uitlenen aan kan geven voor hoelang dit geldig is. Als de periode voorbij is krijg je de kaart automatisch weer terug.

Dit betekent dat je elke kaart in principe maar één keer nodig hebt, daarna laat je gewoon bijprinten zoveel je wil. Hierdoor wordt ruilen flink aangemoedigd. Je hoeft niet eens elkaar te ontmoeten als je gewoon ruilt via de app, dus het kan over verre afstanden zonder problemen. Ook is het minder erg als je je deck kwijtraakt. Gewoon weer opnieuw laten drukken. Natuurlijk is dat niet gratis, dus doe het niet te vaak.

Op toernooien wordt gecontroleerd of de kaarten wel echt van jou zijn, of dat je ze eigenlijk al doorgeruild hebt. Alleen als de kaarten op jouw account staan mag je ze gebruiken. Maar thuis geldt dat natuurlijk niet, dus je kan je al geprinte maar doorgeruilde kaarten gewoon blijven gebruiken.

Altered culturen

Als je bekend bent met Noorse mythologie, of je hebt God of War: Ragnarök gespeeld, dan herkende je Ratatoskr misschien al als de eekhoorn die waakt over Yggdrasil. Maar je zal nog veel meer herkennen.

Van Mowgli uit Junglebook tot Baba Yaga uit oost-Europese mythologie, Altered probeert uit alle culturen wat mee te pikken. Zo krijg je dingen uit jouw locale volksverhalen te zien, maar leer je ook over de mythologie en verhalen uit andere landen.

Dit is leuk voor herkenning en het moedigt ook aan verhalen te verkennen. Als je de kaart in je app opzoekt zal daar ook een achtergrondverhaaltje bij staan, vergelijkbaar met flavortekst bij gebruikelijke ruilkaartspellen maar dan wat uitgebreider.

Ga naar Kickstarter, of print nu

Zijn er andere (aankomende) ruilkaartspellen waar ik eens een kijkje naar moet nemen? Laat het weten in de comments en misschien schrijf ik er wel een stukje over!


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Eén reactie op “Altered preview: Een ruilkaartspel zonder geweld”

  1. […] Tabletop Kingdom heb op de site. Het is namelijk ook waar ik de kans kreeg Altered te spelen voor mijn preview. Het spel werd uitgelegd door mede eigenaar Mattijs, die erg vriendelijk was en zo uren doorpraatte […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *