De top vier op de Dutch Altered Championship. Van links naar rechts heb je Soullord222, Gino, mij en Joja.

Deckkeuze voor DAC II

Geen perfecte deckkeuze

Het is ondertussen de dag van de deadline, en op moment van schrijven (een dag voor de deadline) heb ik mijn deckkeuze nog niet gemaakt. Ik heb drie mogelijke kandidaten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Dat is wel anders dan de tijd van DAC I, waar er maar een paar grote krachtpatsers waren, met wat decks die ze specifiek counterden.

Hierdoor is de pool van mogelijke decks groot, en dat betekent voor mij dat ik met een hoop rekening houd. Ruilkaartspellen blijven een soort steen-papier-schaar-verhouding houden, dus als ik mij aanpas voor één strategie, dan word ik zwakker tegen een ander.

Het is daarom deels gokken op wat er veel gespeeld gaat worden. Welke decks verwacht ik veel, zeker in de handen van sterke spelers? Als ik dat goed voorspel, dan nemen mijn winkansen aanzienlijk toe. Helaas blijft dat altijd een beetje koffiedik kijken.

De facties van Altered in een cirkel, rondom het logo van Altered zelf

Dit heeft twee voordelen. Allereerst ga ik minder hard door mijn kaarten heen. Omdat ik elke beurt één of twee motten krijg, verspil ik minder grondstoffen om wat op het bord te krijgen. Ook kan ik nu meer spells spelen, omdat ik elke beurt al wat characters heb. Dat is fijn, want met elke spell die ik speel maakt Afanas iets van mij sterker.

Het nadeel is dat Afanas wel midrange blijft. Dat houdt in dat het een beetje tussen aggro en control in zit. Als gevolg worstel ik wat tegen ware control. Met name Gulrang, die ik aan het begin wel aardig inmaak, maar waar ik zodra ze op gang is niet zoveel tegen kan doen. Fen kan ook uitdagend zijn, omdat zij vrij gemakkelijk The Nilam weghaalt zonder al teveel tempo te verliezen, en Kojo is een beetje 50/50.

Het nadeel is dat Fen niet de grootste nummers op het bord krijgt. Daardoor worstelt ze tegen echte krachtpatsers, zoals Kojo in de vroege stages of Gulrang aan het einde. Alle uitstel en jongleren is leuk, maar die mana spendeer je niet aan het maken van een bord, dus als iemand consistent bedreigingen weet te maken, of wint voordat het kaartverlies uitmaakt, dan krijg je het wel zwaar. Hierdoor is Kojo ook moeilijk. Daarnaast is ze niet snel genoeg om Atsadi te verslaan voor die op gang komt.

Aan de andere kant vermijd je de removal en de ene krachtige kant van Afanas, terwijl Gulrang de beide kanten net niet genoeg indekt om een stapje te voorkomen. Nyala, Sleight of Hand en Hathor maken exhaust aanzienlijk minder gevaarlijk, waardoor iets als een Sierra ook geen probleem is.

Het nadeel van Kojo, is dat de aggressieve speelstijl een hoop kaarten eist. The Mess compenseert er aardig voor, maar tegen een midrange deck zoals Afanas ga je toch op voor je genoeg voorloopt om het over de streep te trekken. Ook Sigismar kan hierdoor een behoorlijke uitdaging zijn.

De deckkeuze is lastig

Maar welke van deze drie decks ga ik daadwerkelijk spelen? Dat blijft lastig. Waarschijnlijk blijf ik tot het allerlaatste moment in dubio. Welke deckkeuze heb jij gemaakt? Laat het vooral weten in de comments en wie weet, misschien zie ik je zaterdag in Zoetermeer!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *