Terwijl ik dit schrijf zit ik in mijn kantoor, waar het 16 graden is. In mijn verouderde appartement zijn stookkosten torenhoog vanwege de zeer ondermaatse isolatie. Dus tenzij de buren hun verwarming aan hebben is het hier koud. Daarom heb ik voor jullie een lijstje met vijf warme bordspellen om door deze wintermaanden te komen. Wat zijn warme bordspellen? Dat kan van alles zijn, van spellen met een warm thema of een hete naam.
Heat: Pedal to the Metal
Om maar meteen een voorbeeld te hebben van warme bordspellen vanwege hun naam, de reden dat Heat op deze lijst staat is duidelijk. Het zit hem letterlijk in de naam. Maar dat is niet het enige wat dit bordspel warm maakt!
In Heat: Pedal to the Metal zijn spelers allemaal F1-coureurs die tijdens een race de rest te snel af willen zijn. Dat betekent hete motoren die op volle toeren draaien, en zelfs soms een tikkeltje té heet worden. En die banden wil je ook niet aanraken aan het einde van de wedstrijd.
Dat racen doe je overigens door kaarten te spelen. In jouw beurt mag je de versnelling één verhogen of verlagen, waarna je kaarten speelt gelijk aan je huidige versnelling. Je rijdt vooruit gelijk aan de totale waarde van je kaarten. Maar pas wel op, want als je te snel gaat vlieg je door de bocht! Roekeloos rijden levert ook nutteloze ‘heat-kaarten’, die je door je deck moet schudden. Tegelijkertijd wil je wel als eerste over de streep, dus risico’s nemen is onvermijdelijk.
Hibachi
Ik had gemakkelijk Hibachi kunnen vervangen met een ander dexterityspel. Of dit nou een geinige Flick ‘em Up was, een serieuzere biljarten of zelfs de blijkbaar identiteitsvormende voetbal. Jazeker, sporten zijn gewoon dexterityspellen, en daar ga ik mij niet voor verontschuldigen! Van bewegen krijg je het warm, en de onvoorspelbaarheid van dingen gooien is bovendien spannend. Dus vallen ze allemaal onder warme bordspellen.
Ik koos voor Hibachi. Deels omdat ik die hier in de kast heb staan, waardoor foto’s maken een stuk gemakkelijker is. Maar ook omdat het gaat om een hibachifestival. Mocht je het nog niet weten, Hibachi is Japanse barbecue. Dus denk hete vlammen en chefs die af en toe een garnaal je mond in mikken.
In Hibachi zijn jullie de chefs, met het doel zoveel mogelijk orders te vervullen. Je moet alleen zelf de ingrediënten kopen. Je biedt op een ingrediënt door er gesloten een pokerchip op te gooien. Lig je daar aan het einde van de ronde nog steeds, dan bied je het geld dat op je chip staat. De hoogste bieder mag eerst met een garnaal of ui naar zijn gril, maar betaalt ook het meeste. Liggen er niet genoeg, dan ga jij met gebakken lucht naar huis. Daarmee kun je geen maaltijd maken… Je moet dus slim inschatten wat de rest gebruikt. Of je kan je concurrenten natuurlijk van hun plekken stoten met een goede worp.
Spicy
We zijn weer terug bij warme bordspellen vanwege hun naam. Ik houd wel van eten, en helemaal aan de top staan pittige gerechten. Met alle liefde stop ik wat madame Jeanettejes in mijn curry. Het is niet vreemd dat ik mijn favoriete maaltijden niet mag maken als er bezoek is.
Bovendien is Spicy een spel voor liegerds. Wat is er spannender dan je medemens voor de gek houden? Net als bij het eten van een goede chili ga ik daar in ieder geval peentjes van zweten. Gelukkig hoef ik er niet van naar de wc de volgende ochtend. Of misschien juist niet, want het zou een uitstekende motivator zijn om altijd de waarheid te spreken. Hoewel ik nog altijd liefst iets met een behoorlijke pit eet, zelfs als ik weet dat ik er na een nachtje slapen spijt van krijg.
Spicy is in zijn aard pesten. Maar dan speel je je kaart gesloten, waarna je verklaart wat het is. Je tegenstanders mogen de kaart accepteren, waarna de ronde gewoon verder gaat. Of ze mogen zeggen dat je liegt en aangeven of het de kleur of het nummer is die niet klopt. Hebben ze gelijk, dan neem jij wat strafkaarten voor je rekening. Maar hebben ze het fout, dan nemen ze die zelf. Zelfs als je wel loog, maar zij het verkeerde aspect aangaven.
Flamecraft
Van vuur krijg je het warm, dus als een spel ‘Flamecraft’ heet zal het toch zeker vallen onder de warme bordspellen? Nou, ik vind van wel. Ook al ben je eigenlijk niet vlammen aan het stoken in dit bordspel.
Nee, in Flamecraft is het jouw taak om draakjes een thuis te geven. Deze draken maken graag dingen zoals brood, bloemen of metalen objecten. Daarvoor gebruiken ze onder andere hun vuur. Maar als je ze goed genoeg helpt, dan zijn ze vast bereid hun hete adem te gebruiken om jouw handen en billen op temperatuur te brengen.
Flamecraft is een worker placement waarin je probeert draken toe te wijzen aan winkeltjes. Doe je je taak goed, dan krijg je punten in de vorm van liefde! Aan het einde van het spel wint de meest geliefde speler. Als het goed is heb je dan ook een welvarend stadje en een hele boel blije draken. Daar krijg je toch ook een warm gevoel van?
Juicy Fruits
Ik weet wat jullie denken. Die Arran is de draad helemaal kwijt. Fruit is toch niet warm! Die eet je meestal koud, of misschien in een taart. Daar heb je gelijk in, maar heb je wel eens overwogen waar dat fruit vandaan komt?
Met broeikassen kun je aardig compenseren, maar een hoop van de vruchten die we in de supermarkt komen groeien beter in tropische gebieden. De banaan die ik elke ochtend in mijn muesli gooi doet denken aan witte stranden, met brutale apen die ze zo uit je handen stelen. Oké, dat laatste is misschien een persoonlijke ervaring van toen ik nog in Maleisië woonde. De rest geldt nog steeds. Dus een spel over het produceren van deze vruchten valt onder warme bordspellen!
Juicy Fruits maakt van schuifpuzzels een bordspel. Je produceert namelijk fruit door een schijf over je bord te schuiven. Je krijgt dan even veel vruchten als de vakjes waarover de schijf is geschoven, van het soort dat erop staat. De bananen, sinaasappels en mangostenen zet je om in smoothies of ijs. Of je verkoopt ze voor stands en gebouwen die je productie verbeteren, maar wel ruimte innemen op je bord. Ruimte die je nodig hebt om lekker te schuiven!
Dit waren vijf warme bordspellen om je in ieder geval af te leiden van je koude vingers en tenen. Zijn er spellen die je graag op deze lijst had gezien? Laat het dan vooral weten in de comments. En dan wens ik je nog fijne feestdagen!
Geef een reactie