Als je denkt aan games die gaan over muziek denk je waarschijnlijk aan Guitar/Band Hero of Rock Band. Maar er is veel meer dan dat. Om dat te illustreren heb ik vijf games waarin muziek de hoofdrol speelt op een rij gezet.
#1: Cadence of Hyrule
Ik val maar meteen met de deur in huis met een Zelda-spinoff. Cadence of Hyrule speelt zich af in Hyrule. Zoals het altijd gaat rust er een vloek op het land. Maar deze keer heeft het met muziek te maken. Iedereen, of het nou monsters of helden zijn, kan enkel bewegen op het ritme van de muziek.
Mis je een beat? Dan beweeg je helemaal niet en wordt je combo weer verlaagd naar 0. Dat is vervelend, want verslagen monsters laten geld vallen op basis van jouw combo. Dus om groots te cashen mag je geen slag missen. Bovendien is niet bewegen ook slecht, want de monsters gaan genadeloos door. Dit allemaal terwijl er charmante 8-bit versies van de nummers zijn gemaakt die je misschien wel herkent van verscheidene Zelda-games.
Cadence of Hyrule is van dezelfde makers als Crypt of the Necrodancer en de games werken op dezelfde manier. Alleen is Cadence een relatief open wereld terwijl Necrodancer bestaat uit levels en ook een roguelite is. Ik raad ze beiden aan, maar als je maar één van de twee wil ligt het eraan hoe je je denkt over Zelda en roguelites.
Cadence of Hyrule is te spelen op de Switch.
#2: Sayonara Wild Hearts
Sayonara Wild Hearts is moeilijk te beschrijven. Het is een ritmespel waarin je dingen moet doen op het ritme van de muziek. Wat die dingen zijn kan veranderen, maar over het algemeen ben je aan het rennen en moet je gevaren ontwijken terwijl je harten oppakt voor punten.
Dat klinkt super vaag. En als je het aan het spelen bent wordt de boel niet veel duidelijker. Maar hier is het ding. Het maakt niet uit. In Sayonara Wild Hearts verlies je jezelf in de fantastische, rustgevende synth-pop en de aanwezige doch oogstrelende vormgeving. Sayonara is een game die je meemaakt.
Deze rustgevende elementen staan in contrast met de gameplay, die je flink uit kan dagen. Of in ieder geval geeft het je dat gevoel. En dat contrast werkt bijzonder goed. Gewoon niet teveel nadenken en gaan met die banaan. En de motor, waar je op rijdt terwijl je aan het zwaardvechten bent. Tot je plots transformeert in een hert. Deze game is wild.
Sayonara Wild Hearts is te spelen op PC, Xbox One, PlayStation 4 en de Switch.
#3: Stray Gods
Een maandje geleden had ik het al over Stray Gods en hoewel ik misschien iets te hard van stapel ging met mijn aanvankelijke review vind ik de game nog steeds top. Er zijn gewoon geen games zoals Stray Gods. En ik ben een groot fan van de cast, die het bovendien top deed.
Stray Gods is een narratieve game die tegelijkertijd een musical is. Veel van je keuzes maak je tijdens een lied. En die passen dan het nummer ook aan. Dit verandert je woorden, maar ook de toon en zelfs het genre. Als je bijvoorbeeld alle versies van Challenging a Queen wil horen ben je anderhalf uur bezig.
Dit allemaal omdat je speelt als Grace, die de krachten van de muze Calliope erft als die in Grace’s armen sterft. Je wordt direct van moord beschuldigd door de Griekse Goden en moet je onschuld bewijzen door volk hun hart te laten luchten via muziek. De nummers zijn leuk, de vormgeving komt rechtstreeks uit een stripboek zoals Fables (een absolute aanrader overigens, lezen die hap) en in de hoofdrol is Laura ‘Motherflippin’ Bailey van Critical Role. Die meid kan acteren en zingen van jewelste!
Stray Gods is te spelen op PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series, PC en de Switch.
#4: Hi-Fi Rush
Als je gamingnieuws volgt heb je misschien van Hi-Fi Rush gehoord in een wat negatief licht. Microsoft zou namelijk flink teleurgesteld zijn in de verkoopcijfers. Een bijzonder oneerlijke conclusie om te trekken voor een game die 1. 0 marketing kreeg van Microsoft en 2. direct gratis te spelen was via Game Pass. Gelukkig zijn ze hier later op teruggekomen, want Hi-Fi Rush is top.
In deze game zijn er experimenten op je uitgevoerd waarbij jouw hart is vervangen door een MP3-speler. Als een gevolg ‘voel’ je het ritme van de wereld. Dit kan je gebruiken om aanvallen van vijanden te voorspellen en die van jezelf krachtiger te maken. Je zit niet vast aan het ritme zoals in Cadence of Necrodancer, maar het helpt zeker als je je er bewust van bent.
Hi-Fi Rush gebruikt voornamelijk muziek van het rock-genre, met name alt en indie rock. Dit gecombineerd met de blend tussen handgetekende en cell shaded visuele stijl geeft de game een zeker gevoel van rebellie, wat op zijn beurt weer past bij het verhaal. De actie, daarentegen, is het soort actie dat bomvol adrenaline zit, zoals bijvoorbeeld Devil May Cry. Het resultaat is erg lekker.
Hi-Fi Rush is te spelen op Xbox One, Series en PC.
#5: Billie Bust Up
Oké, dus nummer vijf op deze lijst is een game die nog niet uit is. Niet omdat er te weinig games zijn voor deze lijst (ik kan er nog wel wat opnoemen), maar omdat ik het graag over Billie Bust Up wil hebben. Ook kan je hier gratis een vroege DEMO proberen.
Net als Stray Gods is Billie Bust Up een musical en net als Hi-Fi Rush is het een actie-game waarin je niet geketend bent aan de muziek. Het is meer dat de liederen je een hint geven van wanneer je wat moet doen. Ondertussen is het ook een 3D-platformer in de stijl van Crash Bandicoot of Spyro.
De muziek is geschreven door Daniel Ingram, die vooral bekend staat om zijn werk aan de muziek van My Little Pony. Het heeft een zekere charme en van wat ik op gamescom van de game heb gespeeld deed het me ook flink denken aan Gravity Falls. Ik ben een groot fan van die serie, dus ben ik ook enthousiast voor Billie Bust Up.
Billie Bust Up komt ergens in 2024 naar PC.
Nog even voor we afsluiten
Dit artikel gaat over games die expliciet over muziek gaan, waardoor er een aantal zijn die ik nog even wil benoemen. Maar omdat ze niet op de lijst thuishoren houd ik het kort.
Allereerst is de stijlvolle muziek van de Persona-games fan-tas-tisch. Iedereen die het daar niet mee eens is heeft het fout. Als je Persona 5 opstart en meteen hiermee gepresenteerd wordt, dan weet je hoe laat het is. Muzikant Lyn is daar geen klein aandeel van. Luister maar eens naar Whims of Fate.
Dan heb je nog de muziek van Supergiant Games. Deze ontwikkelaar ken je waarschijnlijk wel van Hades, maar daarvoor maakten ze ook al een sleur aan toppers. Naast dat de games top zijn hebben ze ook heerlijke nummers, geschreven door Darren Korb. Ze zijn droevig en melancholisch, wat ze een zekere schoonheid geeft. Ik luister Vagrant Song uit Pyre op repeat. Het duet tussen Orpheus en Euridice is ook hartverscheurend. De liedjes komen vaak ook als een beloning of verrassing, wat ze nog extra bijzonder maakt.
Tenslotte wil ik het nog over een vergeten stukje muziek hebben: Lost Soul uit Alice: Madness Returns. Ik zeg ‘uit Alice’, dat is technisch gezien niet helemaal correct. Deze muziek speelde uitsluitend op de PS3 als je de game geselecteerd had maar (nog) niet opstartte. Dit duet tussen een piano en een cello doet wat met mij.
Jullie voorstellen
Dit waren vijf games met muziek in de hoofdrol. Maar er zijn er veel meer. Heb jij wat spellen die absoluut thuishoren op deze lijst? Laat het dan vooral weten in de comments!
Geef een reactie