Black Myth: Wukong is één van de meest geanticipeerde games van het moment. Ondertussen heb je de Apenkonging vast al wel in andere media gezien. Maar wie is hij en waar komt hij vandaan?
Genaamd door een priester
Sun Wukong is één van de hoofdpersonages uit Journey to the West, een episch verhaal uit 16e eeuws China. Het is een bijzonder populair verhaal dat genesteld zit in Taoisme en Boedisme. Een steen bovenop de ‘Berg van Bloemen en Fruit’ kreeg voeding van zowel de hemel en aarde, waardoor het leven kan maken. Het gaf geboorte aan een ei. Toen de wind op het ei blies kwam er een stenen aap uit.
Deze aap won een weddenschap van zijn mede-apen op de berg, waarna hij tot koning werd verklaard. Op een dag overlijdt een oude metgezel, wat de Apenkoning groot verdriet brengt. Hij gaat op zoek naar een methode om onsterfelijk te worden, zodat hij en zijn volk dit leed niet meer hoeft te lijden. Hij vindt Puti Zushi, een Taoist die deze techniek heeft gemeesterd. Na wat overtuigen traint de priester de aap, waarna hij hem ook de naam Sun Wukong geeft.
De naam is eigenlijk een binnengrapje. Húsūn betekent ‘aap’, dus het voorzetsel ‘Sun’ verwijst daar gewoon naar. ‘Wùkōng’ betekent ‘ontwaakt tot leegte’, een belangrijk begrip in Boedisme.
Arrogant en onsterfelijk
Sun Wukong heeft erg veel trots en wil dat zijn kunde erkend wordt. Hij verslaat demonenkoningen om zich te bewijzen en vergaart zo Ruyi Jingu Bang, de bostaf die hij altijd met zich meedraagt, van de Drakenkoning. Alleen hij is sterk genoeg om de staf te gebruiken, want het weegt niet minder dan 7960 kilo! De staf kan groeien en krimpen. Een aspect die de Apenkoning gebruikt om vijanden van grote afstanden te verslaan en zelfs op een veilige hoogte te zitten zodat hij even na kan denken. Om het met zich mee te dragen maakt hij Ruyi Jingu Bang zo klein als een speld en stopt het dan in zijn oor.
Maar wat Wukong meer wil dan giften, is erkenning van het Hemelse Keizerrijk. Omdat zijn kracht ondertussen zelfs voor hen een dreiging begint te worden besluiten ze hem tot ‘Bechermer van de Paarden’ te benoemen. In eerste instantie is hij hier blij mee, maar hij ontdekt dat dit een spottende titel is die de Goden hebben bedacht om op hem neer te kijken. Uit protest steelt hij wat onsterfelijkheidspillen en verlaat hij de heilige hallen. Daarna verklaart hij zichzelf ‘De Grote Wijze, Hemels Gelijke’.
In totaal verzamelt Sun Wukong zeven verschillende vormen van onsterfelijkheid. Hierdoor is hij zo onkwetsbaar geworden dat zelfs de Goden, na een hevige strijd, niet in staat zijn hem te executeren. In plaats daarvan begraaft de Boeda hem onder een berg waar alleen zijn hoofd en handen uitsteken, als een schavot. Na honderden jaren biedt hij zichzelf aan als lijfwacht voor Tang Sanzang, die op reis is naar het westen om de Sutra’s van Boeda te ontvangen.
Het is dit deel van het verhaal dat het beste bekend is. Demonen willen Tang Sanzang opeten omdat ze geloven dat ze zo onsterfelijkheid en grote macht kunnen bemachtigen. Het is aan Sun Wukong om ervoor te zorgen dat hij veilig op locatie aankomt. In deze reis leert de Apenkoning eindelijk minder arrogant te worden.
Sun Wukong, mythische superheld
Er is een breed scala aan krachten waar Sun Wukong gebruik van maakt. Hij heeft een magische staf en hij is ook zo sterk dat hij het uitzonderlijk zware voorwerp met gemak kan hanteren. Hij heeft zeven (uiteindelijk acht) vormen van onsterfelijkheid bemachtigd. Daardoor is er weinig dat hem nog kan deren.
Dat zijn de krachten die we al besproken hadden. Maar er zijn er veel meer. Met zijn brandende ogen kan hij de waarheid onderscheiden van leugens. Hij kan transformeren in andere wezens en objecten. Ook kan hij kopieën van zichzelf maken. Hoewel hij niet kan vliegen, kan Sun Wukong wel op wolken surfen. Dat is praktisch hetzelfde. En hij kan door met zijn vinger te wijzen elk slot ongedaan maken. Daarnaast is hij ‘zo snel als een meteoor.’
Er is meer, maar de hele lange lijst opnoemen zou teveel woorden innemen. Met al zijn krachten moeten zelfs Superman en Goku de Apenkoning aanspreken met ‘u’. Dit was voor de tijd waarin schrijvers van superheldenstrips zich realiseerden dat helden limitaties nodig hadden, dus daar deed Sun Wukong nog niet aan. Maar zijn krachten waren wel iconisch genoeg om een beeld te vormen. Een stenen aap met brandende ogen, die een staf bij zich heeft. Iemand die niets meer wil dan erkenning. Erkenning die hem steeds wordt ontkend. En iemand wiens grote macht naar zijn bol is gestegen.
Wukong in videogames
Mijn eerste aanraking met de Apenkoning was in League of Legends. Daar werd hij gauw een van mijn favoriete personages om te spelen. Stylistisch vond ik hem top, en ook om te spelen was ik een fan. Hij kan clones gebruiken om aan te vallen, of om zijn vijanden voor de gek te houden terwijl hij zelf onzichtbaar wordt. Ook maakt hij zijn staf groot en zwaait hij het om zich heen.
Ook in Ravenswatch is hij een van mijn favorieten, naast Pied Piper. Daar groeit zijn staf met elke aanval van de combo. Daardoor raakt het niet alleen harder, het bereik wordt ook groter. Het wolksurfen gebruikt hij om van vijand tot vijand te springen, waarna hij later zelfs bliksem in kan laten slaan. Als ultimate kan hij clones oproepen die voor hem kunnen vechten, of hij transformeert in een ander speelbaar personage voor een tijdje. Zijn brandende ogen gebruikt hij om verborgen schatten te vinden. Zijn onsterfelijkheid is hem wel ontnomen door een list. Wukong sluit zich aan bij de wacht om het weer te hetwinnen.
Black Myth Wukong is nog niet uit, dus die heb ik uiteraard nog niet gespeeld. Wel heb ik de Apenkoning al verschillende, bekende krachten zien gebruiken in de trailers. Hij haalt de staf uit zijn oor, wat altijd mijn favoriete detail was. Een detail die vaak wordt genegeerd, want hoewel hoewel het onpraktisch is, ziet rondlopen met een staf over je schouder er gewoon cooler uit.
Wukong in bordspellen
In de eerste uitbreiding van Unmatched kan je spelen als Wukong. Daar kan hij, in ruil voor een levenspunt, een clone van zichzelf maken. Zij kunnen alles dat de Apenkonging zelf ook kan, dus ze zijn een flinke bedreiging.
In Zen Monkeys speel je niet als Wukong, maar als een van zijn gazanten op de Berg van Bloemen en Fruit. Je moet gebruik maken van de zes principes van Zen om de berg te temmen. Dit doen ze om een koninkrijk te maken die de ‘Grote Wijze, Hemels Gelijke’ waardig is.
Nog veel meer apenclones
Dit was wat achtergrond in (Sun) Wukong en plekken waar hij gebruikt wordt in games en bordspellen. Maar er is meer. Zijn er instanties van Wukong die jij graag op deze lijst had gezien? Laat het dan vooral weten in de comments!
Zijn er andere, mythische figuren die gebruikt worden in games en bordspellen? En zou jij daar een stuk als deze over willen lezen? Laat het dan vooral weten! Dan zal ik kijken of ik er een keer een stukje over zal schrijven.
Geef een reactie