Dat videogames soms gebaseerd zijn op bordspellen of rollenspellen wisten we al. Maar wist je dat er ook bordspeladaptaties zijn? Ik heb er vijf op een rijtje gezet.
Pokémon Trading Card Game
De oudste van de bordspeladaptaties op deze lijst en ook de enige die ik op dit moment niet mijn bezit heb. Toen ik ging studeren gaf ik wat kinderen in de buurt mijn Pokémonkaarten.
Maar jij wist al lang dat dit spel bestaat, het is haast onvermijdelijk. 28 jaar nadat het uitkwam worden er nog steeds nieuwe sets gemaakt. Pokémon TCG is maar drie jaar jonger dan Magic: The Gathering, de grootvader van ruilkaartspellen. Als je een millenial of jonger bent was het spel onvermijdelijk op de speelplaatsen van de basisschool. Al kende niemand daadwerkelijk de regels, het was meer om te verzamelen. Zelfs het Van Gogh museum deed een jaar ofzo geleden een promotie met het Pokémon ruilkaartspel.
In Pokémon TCG bouw je je eigen deck van zestig kaarten. Hiervoor moet je een balans vinden tussen basisvormen van Pokémon, hun evoluties, energy en zelfs trainerkaarten. Vervolgens speel je een trainer battle vergelijkbaar met die in de games of anime. Weet jij al je tegenstanders Pokes uit te schakelen, dan win je.
De TCG leeft zijdelings naast de videogames en anime. Daarmee bedoel ik dat de nieuwste set kaarten Pokes uit de nieuwste generatie (in dit geval Scarlet en Violet) bevat. Hierdoor voelt het expansief, het is een manier om de wereld naar jou toe te brengen op de manier die het beste vij jou aansluit. Game, kaartspel of televisieserie.
Cuphead: The Fast Rolling Dice Game
Cuphead is een uitstekende indiegame en één van mijn favoriete spellen allertijden. Dus dat er bordspeladaptaties van worden gemaakt kan ik zeker waarderen. Maar hoe vang je de stresvolle gameplay in een bordspel?
Door beurten te vervangen met timers natuurlijk! Je hebt namelijk een minuut (of meer, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad) om een specifieke combinatie van dobbelstenen te rollen. Wil je ook nog aanvallen, dan komen die er ook nog eens bij.
Maar misschien ga ik een beetje te hard van stapel. Cuphead: The Fast Rolling Dice Game is een coöperatief dobbelspel/dexterity game waarbij de spelers de bekende baasgevechten van de games nalopen. Deze gevechten speel je één voor één vrij in verzegelde doosjes, waardoor je eerste poging tot een baasgevecht altijd een verrassing blijft. Bovendien zijn er beloningen die ook pas onthuld worden als je een baas verslaat. En er zijn achievements die specials unlocken.
Het spel is simpel en gemakkelijk te leren, maar wat het vooral verkoopt zijn de speciale dobbelstenen. Een bordspelfan kan moeilijk nee zeggen tegen speciale dobbelstenen, zeker als ze er zo leuk uit zien als deze. Bovendien snapten de makers dat zeszijdige dobbelstenen geronde hoeken moeten hebben. Dat de dobbels lekker dobbelen is belangrijk in een dobbelspel!
Fallout Shelter: The Board Game
Van alle bordspeladaptaties op deze lijst is Fallout Shelter: The Board Game waarschijnlijk het meest verwarrend. Je zou namelijk denken dat die de Fallout serie adapteert, maar dat is niet helemaal waar. In plaats daarvan adapteert het Fallout Shelter, een mobile game die, uh, inderdaad de Fallout serie adapteert.
In Fallout Shelter zijn spelers overseers van hun eigen vault. Deze zijn met de komst van de Derde Wereldoorlog gebouwd zodat de rijken konden verstoppen voor nucleare bommen. Het is aan jou om je vault uit te bouwen en je bewoners zo gelukkig mogelijk te maken. Daarvoor bouw je facilliteiten, maak je nieuwe bewoners met, uhh, wiebelwenkbrauwtijd en bescherm je je vault van gemuteerde monsters. De vault met de meest blije inwoners wint.
Fallout Shelter is een worker placement waarbij jouw eigen bord je werkplekken vormt. Bouw je een nieuwe kamer in je vault, dan zijn er twee nieuwe plekken om werkers naartoe te sturen. Daardoor loop je elkaar niet echt voor de voeten, wat deze worker placement aanzienlijk minder gemeen maakt dan hun medegenregenoten.
Het is een prima worker placementje die het niet wint van andere spellen in hetzelfde genre, maar als je weg bent van Fallout kan dat stukje smaak genoeg zijn. Ook is het erg leuk vormgegeven. De werkers zijn de bobbleheads van SPECIAL en de doos is een Vault-Tec broodtrommel. Het staat daarom erg leuk in de spellenkast.
Krossmaster Arena
Krossmaster Arena kocht ik vooral als verzamelobject voor mijn broertje. Die is namelijk een groot Dofus fan. En Krossmaster Arena is een collectable miniature game met figuren uit de grid-based MMORPG.
In Krossmaster Arena nemen twee spelers (of vier, in teams van twee) het tegen elkaar op. Ze brengen hun eigen teams van mini’s, opgesteld uit een maximale hoeveelheid punten, en proberen die van hun tegenstander uit te schakelen of bepaalde doelen te bereiken. Dit verschilt per scenario.
Hiervoor verplaats je je mini’s over het grid van het bord en gebruik je hun vaardigheden. Verliest een mini alle levenspunten, dan wordt het over het algemeen permanent van het bord verwijderd.
Het spel is prima, maar als ik eerlijk ben gaat het meer om de figuren. Ze zien eruit als Funko’s, maar dan leuker en uitsleutend uit het Wakfu universum (waar Dofus onder valt). Ze zijn leuk om mijn apartementje mee te versieren.
The Binding of Isaac: Four Souls
Als dit spel je bekend voorkomt is dat misschien omdat ik het ook op mijn lijst met recent gekochte bordspellen had staan. Zoals het is met de meeste bordspeladaptaties ging deze door Kickstarter. Toentertijd overwoog ik het spel te backen, maar besloot ik dat toch niet te doen. Nu vond ik het echter in een winkel en heb ik het maar mee naar huis genomen.
Four Souls is een Munchkinachtig spel waarin je in jouw beurt twee kaarten trekt en dan wel of niet probeert een monster te verslaan. Dit doe je door een dobbelsteen te rollen en al jouw relevante gear en andere kaarten erbij optellen. Is het hoog genoeg, dan doe je een schade. Anders neem je er zelf één of meer (afhankelijk van het monster), Dit blijf je doen tot jij of het monster het onderspit delft. Als je wint krijg je een beloning. Maar pas wel op, want je tegenstanders mogen ook kaarten spelen om je te hinderen. De eerste die vier speciale monsters verslaat wint.
Take-that spellen als deze blijven over het algemeen niet lang in mijn kast. Ik vrees dat hetzelfde gaat gelden voor Four Souls. tot nu toe is het namelijk slechts oké. Maar ik zal nog een paar potjes spelen voor ik die knoop doorhak. En dan schrijf ik ook meteen een review, dus dat is iets voor jullie om naar vooruit te kijken.
Bonus: Deep Rock Galactic
Deep Rock Galactic staat op deze lijst als een bonus. Het is namelijk de enige van deze bordspeladaptaties dat ik niet alleen helemaal niet heb gespeeld, ik heb het niet eens in mijn bezit! Zelfs de videogame heb ik nog niet aangeraakt, al heb ik het al wel geïnstalleerd om te spelen met de bois. Het is één van die bois die het spel Kickstarte en klaar heeft liggen om binnenkort een keer te spelen.
Dat wordt dan zo’n zeldzaam moment waarop ik het uitleggen lekker aan iemand anders over kan laten. Ik laat me daarom verwennen en leun lekker achterover. Dit betekent alleen voor jullie dat ik weinig te zeggen heb over het spel. Ik vermoed alleen dat het coöperatief is, want dat is de Deep Rock game ook.
En nog veel meer
Dit waren vijf bordspeladaptaties en nog ééntje als een bonus. Natuurlijk zijn er nog veel meer. Heb jij er eentje en wil je het graag delen met de klas? Laat het dan vooral weten in de comments!
Geef een reactie