Een tijdje geleden was ik, na een leuke puzzeltocht door Den Haag, met een vriend aan het rondneuzen in een boekenwinkel. Tot mijn verbazing vond ik niet één, niet twee, maar drie verboekingen van bordspellen. Ik besloot het als inspiratie te gebruiken voor dit artikel.
Check and Mate – Ali Hazelwood
In mijn gesprek met Felix Albers hadden we het er al even over, er is geen enkel spel dat meer voorkomt in andere kunsten dan schaken. Het ‘spel der koningen’ staat symbool voor de ultieme strategie, waardoor het wordt gebruikt in films als Sherlock Holmes: A Game of Shadows. Op Netflix was The Queen’s Gambit ook een grote hit. En zelfs in Nederland komen we met films als Lang Leve de Koningin.
Verboekingen zijn hier geen uitzondering op. The Queen’s Gambit is zelfs gebaseerd op een boek! Volgens Good Reads zijn er 94 boeken met schaken als thema. Maar Check and Mate vond ik toevallig in de winkel, dus die krijgt even wat speciale aandacht.
Check and Mate gaat over Mallory Greenleaf, een vrouw met een haat-liefderelatie met het spel. Aan de ene kant vindt ze de onderliggende strategie geweldig, maar het heeft voor de zekere familiedrama gezorgd. Daarom heeft ze de koning omgegooid en stapte ze weg van die wereld. Totdat ze met knarsende tanden gedwongen wordt mee te doen aan een liefdadigheidstoernooi.
Pandemic – Jason Ward
Van alle verboekingen op deze lijst telt deze waarschijnlijk het minste. Het is namelijk een puzzel-avontuur voor Pandemic-liefhebbers om lekker thuis mee te worstelen. Maar samen met Catan is dit wel het boek dat dit artikel inspireerde, dus ik laat het staan.
Elk hoofdstuk is zijn eigen probleem, die je dus allemaal los van elkaar op moet lossen. Hiervoor worden mechanieken uit het bordspel gebruikt, dus het is vooral voor fans die in hun eentje willen puzzelen. En omdat het een puzzel is weet je ook dat er een oplossing mogelijk is. Dat is niet altijd het geval in een coöperatief bordspel.
Overigens kan je ook Unlock! Game Adventures proberen als je een escaperoom-stijl bordspel wil spelen met wat vrienden. Die gebruikt niet per sé de mechanieken van Pandemic, maar het heeft wel een vergelijkbaar gevoel. Bovendien zitten in hetzelfde pakket ook een Ticket to Ride en een Mysterium escaperoom.
Catan – Klaus Teuber
Ondertussen is het alweer een jaar geleden dat Klaus Teuber is overleden. In de bordspelgeschiedenis is hij een erg belangrijke man, want hij is de bedenker van Catan. En hoewel dat verre van de eerste Eurogame was, was het wel het spel dat het genre populair maakte. Hiermee werden bordspellen ook in normale huishoudens (lees: huishoudens die niet bestaan uit bordspelfans) meer dan schaken of Monopoly. Ook voor mij begon alles met Catan.
Teuber heeft blijkbaar ook een drietal verboekingen geschreven. In de boeken volgen we drie vikingbroers die het titulaire eiland ontdekken nadat ze verbannen zijn. Ze maken er hun thuis. Maar een land koloniseren komt altijd met uitdagingen.
Wist je trouwens dat Klaus Teuber ook een autobiografie heeft geschreven, met Catan op de voorgrond? My Journey To Catan, heet het. En de bordspelmaker leest er zelfs uit voor op YouTube. Maar dan moet je wel Duits kunnen.
War of the Spider Queen – Richard Lee Byers
Net als schaken is er geen tekort aan boeken over Dungeons and Dragons. Dat is eigenlijk ook geen grote verrassing, want er zijn meerdere settings binnen de RPG die spreken tot de verbeelding. Zelfs Exandria, de originele wereld van Critical Role, heeft een aantal stripboeken. En een deel daarvan staat in mijn boekenkast.
Maar stripboeken tellen niet, dus ben ik een andere weg ingeslagen. Ik leg mijn focus op War of the Spider Queen. Dit is een serie van zes boeken die focussen op de Drow of Duisterelfen uit de Underdark. Dit is een duistere en chaotische gemeenschap, maar War of the Spider Queen laat ons een genuanceerde kant zien van een volk die voornamelijk wordt gepresenteerd als kwaadaardig.
Natuurlijk kan je ook in videogamevorm een kleine blik krijgen op Drowcultuur, bijvoorbeeld in Baldur’s Gate 3. Zeker als je erin slaagt Mizora te recruteren voor jouw bende van ‘helden.’ En daarvoor hoef je niet eens de druïdes uit te roeien!
Agents of Artifice: A Planeswalker Novel – Ari Marmell
Het is ondertussen tien jaar geleden dat ik voor het laatst aan een Magic-deck heb gesleuteld. Maar ik heb het wel een tijdje aardig serieus gespeeld. Nu is dat vast anders, maar in mijn tijd waren er blocks, die een drietal sets met elkaar verbond met een overkoepelend verhaal. En die verhalen kon je ook kopen als verboekingen.
Als tiener was ik een groot fan van Jace Beleren, dus toen er een boek met hem in de hoofdrol te koop werd gezet in mijn locale bordspellenwinkel kocht ik er meteen eentje. Het kwam overigens met een speciale editie van de Jace Beleren kaart. Die was toen ook aardig wat waard, dus het was een prima dealtje. Het boek ligt nog wel ergens bij mijn moeder, dus ik heb geen foto voor jullie.
Agents of Artifice gaat dus over Jace Beleren. Specifiek focust het op het begin van zijn ontwaking als een Planeswalker. Het is de eerste van een viertal boeken. Chandra Nalaars verhaal kun je lezen in The Purifying Fire, over Tezzeret kun je meer lezen in Test of Metal en Liliana’s geschiedenis staat beschreven in The Curse of the Chain Veil. Deze boeken zijn leuke manieren om dieper in de verhaalrijke wereld van Magic te duiken.
In jouw boekenkast
Dit waren vijf verboekingen van bordspellen, maar er zijn er veel meer. Heb jij bordspelboeken die je mij of je medelezers graag wil aanraden? Laat het dan vooral weten in de comments.
Geef een reactie