Een willekeurige opstelling van een klassiek bord van Monopoly.

Monopoly en het effect op bordspellen

Als jij mij vertelt dat je nog nooit van Monopoly gehoord hebt, dan noem ik je een leugenaar. Er zijn honderden versie van het spel uitgebracht en voor veel mensen is dit het eerste waar ze aan denken als iemand ‘bordspel’ zegt. Dat is een gigantisch probleem in de bordspelwereld.

Het imago van bordspellen

Laat ik even verduidelijken dat ik het geen probleem vind dat er mensen zijn die Monopoly leuk vinden. Waar jij je plezier uit haalt is helemaal aan jou en ik ga niet naar je staan schreeuwen dat het stom is. Het probleem ligt in het feit dat mensen buiten onze hobby denken dat Monopoly het paradepaardje is voor bordspellen.

‘Strategie’ in Monopoly

Ik zeg ‘keuzes die het spel beïnvloeden’, want Monopoly geeft je wel een illusie van keuze. Je kan ervoor kiezen iets niet te kopen als je erop landt. Maar dat is eigenlijk altijd de verkeerde zet. Je hoeft geen huisjes te plaatsen op je straatjes, maar als je wil winnen zul je het toch moeten doen.

Ondertussen hebben mensen mij erop gewezen dat er wel wat aan strategie in zit, zoals je huisjes niet opwaarderen tot hotels zodat er geen huisjes meer in de voorraad liggen en je tegenstander er dus geen kan kopen. Het is alleen niet veel meer dan een ‘win more’-strategie, iets dat alleen werkt als je al aan het winnen bent. Ook is het een strategie die vooral voor frustratie zorgt bij je tegenstanders. Prima als er ook andere dingen zijn om te doen, maar die zijn zeldzaam.

Iemand staat op het punt de dobbelstenen te rollen voor een potje Monopoly.

Monopoly is saai

Het voornaamste probleem is dat Monopoly lang en saai is. Met het gebrek aan invloed kun je, als je eenmaal aan het verliezen bent, niet veel meer doen dan toekijken hoe je een langzame dood sterft. Ik weet dat je altijd terug kan komen, want het kan voor komen dat je tegenstander steeds precies op jouw ene straatje landt terwijl jij overal veilig tussendoor glipt. Maar in de praktijk is het erg onwaarschijnlijk.

Dit langzame overdrijf ik ook niet. Sommige potjes Monopoly duren maar twintig minuten. Als je pech hebt, daarentegen, kan het oplopen tot zo’n drie uur! Als je nou leuke en/of interessante dingen aan het doen bent zou dit oké zijn, maar zoals we hebben vastgesteld is dat hier niet echt het geval. Bovendien weet je meestal na een ronde of twee eigenlijk al wie er gaat winnen. Dan is het alleen nog leuk voor de winnaar, die het nog zo’n uur of twee in iedereens gezicht mag wrijven. De twee problemen in tandem, het saaie en het lange, zorgen voor bijzonder frustrerende potjes.

Dus stel je even voor dat dit het eerste bordspel is dat je speelt. Voor zover jij weet is dit ‘het meest typische bordspel’. Zou je dan andere spellen willen proberen? Zelfs zonder het te spelen is de flow van een potje Monopoly welbekend. Ik ken zelf genoeg mensen die denken dat het spel representatief is voor alle bordspellen en er daarom nooit eentje willen uitproberen. Of op zijn minst niet tot ik ze ervan verzeker dat wat ik ze probeer aan te smeren echt heel anders is.

Een speler staat op het punt een betaling te maken in Monopoly, met een waaier van geld op handen.

De geschiedenis van Monopoly

Twee spelers spelen een potje Monopoly en drinken een glaasje wijn.

Mijn doel

En als jij een fan bent van Monopoly, vat dit dan niet op als een aanval. Er is niets mis met jouw smaak. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Weet alleen dat er meer is dan dit ene spel. Duizenden andere spellen, min of meer.


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Monopoly en het effect op bordspellen”

  1. Siebren Teule avatar
    Siebren Teule

    Best wel zuur – en typisch – dat het dan juist de Monopoly variant is die zo populair werd, en niet het alternatieve spel van Magie. Bestaat dat alternatieve spel nog ergens denk je? Is dat nog te spelen?

    1. Arran avatar

      Je kan de regels voor beide originele versies hier vinden: https://landlordsgame.info/games/lgp-1932/lgp-1932_rules.html. Ik vermoed dat we ze tegenwoordig beiden niet meer zo super zouden vinden, want de bordspelwereld is flink ontwikkeld in de honderd jaar sinds toen 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *