Je hebt een kast vol spellen, een eettafel om ze op te spelen en een groepje vrienden die zin hebben. Tijd voor een bordspeldag! Jullie hebben een datum geprikt en de dag is om de hoek. Maar hoe bereid je hierop voor?
Maak een voorselectie
Een kast vol spellen is leuk, maar als het bezoek eenmaal daar is zal er een aardige kans zijn dat jullie vastlopen op wat je precies gaat spelen. De keuze is reuze en zeker als je gasten niet even diep in de hobby zitten als jij, weten ze niet waar ze aan beginnen.
Daarom is het slim om een voorselectie te maken. Dit is niet heel anders dan bedenken wat je mee gaat nemen op iemand anders bordspeldag of een feestje, al ben je aanzienlijk minder gelimiteerd. Je weet namelijk precies wie er gaan komen. Ook hoef je niet met de spellen te zeulen, dus je kan je selectie best wat groter maken. Maar het is nog wel slim om alvast na te denken over welke spellen goed gaan werken voor de groep.
Bedenk weer wie er mee gaan doen, hoeveel ervaring ze hebben met bordspellen. Op basis daarvan kan je al flink fliteren. Houd ook rekening met jullie spelersaantal. Er is geen meerwaarde aan spellen voorstellen die niet kunnen of niet lekker lopen met de hoeveelheid deelnemers. Check het ‘best with’ nummer op BoardGameGeek als je zeker wil zijn.
Als host zal het ook jouw taak zijn om de spellen uit te leggen. Check of je ze allemaal (nog) goed genoeg kent om dat te doen en blader eventueel weer door de regels. Of zoek naar uitlegvideo’s op YouTube, bijvoorbeeld van Watch It Played of Good Time Society.
Vergaar versnaperingen
Bij een bordspeldag horen ook snacks. Jullie gaan lekker hard nadenken, dus wat hersenvoer is absolute noodzaak. Sla wat dranken, zoetjes en zoutjes in en zorg er zeker ook voor dat je genoeg kommen, glazen en borden hebt voor iedereen.
Het is het wel waard om na te denken over wat voor lekkers je allemaal aan gaat bieden. Dingen als chips zijn gemakkelijk gekozen, maar achteraf bedenk je dat ze kruimelen en jullie handen vettig worden. Die kruimels gaan op de borden vallen en dat vet gaat lekker in je kaarten trekken. Als je zuinig bent met je bordspellen kan dit flink zonde zijn. Ook moet je rekening houden met dieetwensen en eventuele allergiën.
Persoonlijk ben ik een grote fan van snoepworteltjes. Ze zijn knapperig en zoet, maar kruimelen niet en ze zijn niet echt sappig. Klein fruit zoals aardbeien, druiven of bessen zijn ook goede ideeën. Die kun je in één keer in je mond stoppen, waardoor je geen sap aan je handen of over het bord verspreidt. Nootjes zijn ook fijn, maar dan liever wel ongezouten. Anders kunnen ze dingen weer vies maken. Pro tip: alle Katja snoepjes zijn volledig vegan en die zonder suikerlaag maken ook geen troep!
Qua drinken kun je niet echt mis gaan, maar zorg er wel voor dat je coasters hebt. Ongeacht hoeveel waarde je aan een ringloze tafel hecht, als daar kaarten of borden overheen gelegd worden vind je dat later toch best jammer. En door iets onder je glazen en/of mokken te zetten is het probleem zo opgelost.
Zorg voor muziek
Muziek kan de toon flink zetten. Het kan de boel een stuk gezelliger maken, als je een slimme keuze maakt. Dus is het slim om een afspeellijst klaar te hebben. Maar let er wel op dat het niet af gaat leiden. De kans is groot dat jullie flink na gaan denken over je zetten, zelfs als de spellen zelf niet zo moeilijk zijn. Dus wil je niet dat de lyrics van een goed nummer je aandacht vasthoudt.
De muziek niet te hard zetten lost natuurlijk al een hoop op, maar er is meer dat je kunt doen. Veel bandmuziek is gemaakt om op de voorgrond te zijn, dus als jij en/of je medespelers gauw afgeleid raken is dat niet ideaal. Gelukkig is er ook muziek dat speciaal wordt gemaakt om op de achtergrond sfeer te maken.
Denk bijvoorbeeld aan videogamemuziek. Deze soundtracks zijn heel voorzichtig samengesteld door de gameontwikkelaars zodat ze de sfeer kunnen zetten zonder dat jij afgeleid van de soms best intensieve actie. Daardoor is het ook ideaal voor iets als een bordspeldag. Dus denk terug naar een game waarvan jij de muziek kon waarderen en zoek een lijstje op op Spotify.
Natuurlijk kun je ook speellijsten opzoeken op basis van het soort spel dat je aan het spelen bent, of de setting. Voor een spannend dexterity spel wil je misschien vrolijkere nummers met hogere tempo’s en als je spel een fantasy setting heeft wil je misschien wat middeleeuws hebben spelen. Er zijn een hoop dingen mogelijk, maar als je er ook maar een beetje gedachten in steekt zullen je vrienden dat waarderen.
Maak extra schoon
Bordspellen hebben een hoop kleine onderdelen. Zelfs met de beste intenties vallen die wel eens van de tafel. Dan zul je toch even met je hoofd onder tafel moeten om te zoeken.
Daarom is het fijn als je van tevoren dweilt en stofzuigt. En ruim direct rondom de speeltafel even goed op. Dat is fijn voor allergieën en geurtjes, maar het maakt het ook gemakkelijker om de onderdelen terug te vinden. Dan kunnen jullie snel weer aan de slag. En mocht je een stofallergie hebben, zoals ik, dan is op de grond rondkruipen voor een groen blokje een stuk minder onaangenaam als de stofzuiger een paar uur geleden over de vloer is geweest.
Bovendien is er een aanzienlijke kans dat vrienden spellen mee gaan nemen naar jouw bordspeldag. Als de onderdelen niet essentiëel zijn of het potje is net afgerond, dan zou je eventueel nadat iedereen naar huis is alles weer bij elkaar kunnen rapen. Maar voor een bezoeker gaat dat niet op, die wil met complete spellen naar huis. Maak het ze dus gemakkelijk!
Gemiste tips
Dit waren een aantal tips die ik jullie mee kan geven voor het voorbereiden van een bordspeldag. Wil jij je medebordspeldaghosts nog wat ideeën geven? Deel ze dan vooral in de comments!
Geef een reactie