De envelopjes van Don't Get Got worden uitgedeeld. Foto van Big Potato.

Spellen mee naar feestjes: wat tips

Toevallig ben ik in de afgelopen paar weken uitgenodigd voor een aantal feestjes. “Wil jij dan ook voor de spelletjes zorgen?” vragen ze dan. Natuurlijk wil ik dat, maar dat zet me ook aan het denken: wat komt hier precies bij kijken? Hier zijn wat tips.

Feestjes zijn voor de gezelligheid

Natuurlijk zijn geen twee feestjes gelijk aan elkaar, maar over het algemeen worden ze gevierd als een excuus voor sociaal samenkomen. Dat betekent dat de feestgangers gezellig met elkaar willen gaan kletsen. Daarom zijn ze meestal niet geïnteresseerd in een bordspel die hun volle aandacht vergt.

De doos en inhoud van Dixit Odyssey, op display.

Feestjes zijn groot

Meestal weet je niet precies hoeveel mensen er gaan opdagen op feestjes. Maar het zullen er meestal wel meer dan vier zijn. Ga uit van zes tot tien deelnemers en pas daar je selectie op aan. Als er veel meer feestgangers zijn dan dat is het ook geen probleem, want de kans is groot dat niet iedereen mee wil doen. Desnoods kunnen twee groepen twee verschillende spellen spelen.

De envelopjes van Don't Get Got worden uitgedeeld. Foto van Big Potato.

Niet iedereen heeft spelervaring

Bedenk je ook dat er sowieso iemand mee gaat doen die aanzienlijk minder spellenervaring heeft dan jij. Onderschat je maanden of zelfs jaren ervaring met het medium niet. Spellen begrijpen is iets dat je leert, dus iemand die het niet of zelden doet zal wat moeite hebben om de regels te begrijpen.

Kies daarom voor spellen met simpele regels. Je kan de feestgangers beter onderschatten dan overschatten, want er zijn genoeg simpele spellen die ook leuk zijn voor ervaren spelers. Bovendien willen mensen op feestjes hun tijd waarschijnlijk niet besteden aan het luisteren naar een lange en saaie uitleg. Als je het spel in vijf minuten uit kan leggen zit je goed.

Arran zoekt iets op in het spelregelboek van The King's Dilemma. De tafel staat vol spul voor het spel, drinken en snacks.

Houd rekening met de taalbarrière

Op feestjes is het misschien nog belangrijker dan elders om inclusief te zijn, dus houd rekening met dingen die ervoor zorgen dat mensen worden buitengesloten. Als iemand niet mee wil doen is dat één ding, maar als ze dat wél willen en er een andere reden is dat dat niet kan is dat niet goed.

De kaarten van Dalmuti chaotisch versprijd over de spelregels, met de doos op de achtergrond.

Dwing mensen niet te spelen

Houd in je achterhoofd dat de gasten hier waarschijnlijk niet zijn om een spelletje te spelen. Ze zijn hier om een verjaardag of prestatie te vieren. Daarom kan het goed dat niet iedereen zin heeft om mee te doen. En dat is niet erg.

Houd je uitnodigingen voor een spelletje open en vriendelijk. Op feestjes ken je vaak niet iedereen, dus je weet niet hoe ze reageren op druk. Laat weten dat ze mee mogen doen en dat je het leuk vindt als dat zo is, maar maak ook duidelijk dat het niet erg is als ze liever iets anders doen.

Het is ook niet erg als een paar mensen liever even meekijken terwijl jullie spelen. Als iemand geen bordspelfan is kan het speelplezier van de rest juist een motivatie zijn om daarna een potje mee te doen. Wie weet, misschien vind je zo een kersverse bordspelfan. Dat is altijd de moeite waard. Bovendien herinner ik je er weer aan dat een feestje niet draait om de spellen maar om de gezelligheid, dus dat gaat altijd voor.

Jullie tips

Dit waren wat tips van mij voor feestjes. Als jij nog tips hebt voor je medefeestgangers horen we het graag, dus deel het in de comments!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *