Afgelopen weekend was het NK allround gaming 2023, georganiseerd door Power Unlimited en in samenwerking met Bol.com. Maar als ik niet was uitgenodigd om er een stukje over te schrijven, had ik er niet eens vanaf geweten. En dat is zonde! Esports verdienen meer aandacht dan ze krijgen.
Esport is toch gewoon sport?
In een land waar hockey, voetbal en wielrennen zo serieus worden genomen is het bijna shockerend hoe weinig we eigenlijk doen met esports. Toen de heren van Triple P Entertainment mij een persbericht toestuurden dacht ik even na. Wat voor events zijn er eigenlijk in Nederland? Ik moest aardig diep de Google tunnel in om evenementen te vinden.
Terwijl er eigenlijk niet echt een verschil zit tussen esport en sport. Oké, de een is fysiek en de ander digitaal. Maar naast dat? We vergeten maar wat gauw dat je voor videogames even goed talent en toewijding nodig hebt. Natuurlijk hoef je niet te oefenen om een beetje te gamen met je vrienden. Maar een balletje trappen is toch ook niet zo moeilijk?
Wil ik hiermee zeggen dat er even veel geld in League of Legends of Fortnite moet zitten als in voetbal? Absoluut niet. Maar alleen omdat er in de voetbalwereld veel te veel geld rond gaat. Als je ziet hoeveel mensen streams van deze games kijken, is het niet te ontkennen dat er geld in zit. Zou het niet wat zijn als we landelijke kampioenschappen hadden, gespeeld door professionele spelers?
Een negatief imago
Dit komt ook een beetje voort uit het beeld dat games slecht voor je zijn. Voor de duidelijkheid, teveel gamen is niet goed voor je. Dat geldt voor alles in het leven. Maar onderzoek heeft niets gevonden dat aantoont dat gamen expliciet iets slechts met je doet. Sterker nog, het is goed voor je reactiesnelheid en denkvermogen. Dan hebben we het nog niet over de lessen die je leert over sociale interactie of stressvermindering.
Daarnaast wordt gamen nog steeds een beetje gezien als iets voor kinderen. Het NK Allround Gaming 2023 toernooi heeft een feature in het Jeugdjournaal, maar niet in het nieuws voor volwassenen.
Gamen is al lang niet meer iets dat alleen voor de kids, nerds en buitenbeentjes is. Een groot gedeelte van de bevolking doet het of heeft het gedaan. Kunnen we niet een keer stoppen dit te ontkennen en accepteren dat een game spelen even waardevol is als sporten?
Training voor ‘echte’ sport
Wist je dat videogames worden gebruikt voor echte training? Het makkelijkste voorbeeld is een flight simulator, waarin piloten kunnen trainen om met een vliegtuig om te gaan. Dan kun je oefenen zonder een duur vliegtuig of levens in gevaar te brengen.
Maar veel meer van nu is het gebruik van racing simulators voor coureurs. Max Verstappen gebruikt al jaren simulatoren om zijn racing skills te verfijnen. Dan heb ik het niet over simulatoren die speciaal zijn gemaakt om mee te oefenen, maar racing games die zich richten op realisme (niet Mario Kart, sorry Nintendo fans).
Niet zo lang geleden was ik bij een vriendin thuis voor haar verjaardag. Tijdens dat feest vertelde haar man mij uitgebreid over een 24-uur race waar hij op dat moment aan mee deed. Hier kwam een hoop bij kijken en we zagen vol afschuw hoe één van zijn teamgenoten een grote fout maakte. Meteen naar de pitstop en het stuur inleveren. “Max Verstappen doet ook mee aan dit toernooi, maar in een hogere pool”, wist de beste man me gelukkig nog te vertellen voor het fiasco gebeurde.
Dit brengt wel de vraag naar boven: waarom wordt een fysieke 24-uur race beschouwd als een spektakel om te zien, maar een digitale als tijdsverspilling? Dit terwijl de digitale toegankelijker is voor volk dat niet het geld heeft om een raceauto aan te schaffen. Bovendien is het flink minder vervuilend! Het aanschouwen werkt ook beter, omdat elke speler in essentie een camera is met wie je mee kan kijken. Dan sta je niet gewoon langs de zijlijn voor de tien seconden dat het peloton langs schiet en word je niet overgeleverd aan de genade van een crew die bepaalt waar je naar kijkt.
Een thuis voor jou
Bovendien zijn georganiseerde evenementen die je landelijk kan bekijken een goede manier om aan fans te tonen dat hun hobby niet iets is om zich voor te schamen. Want je ziet dan een gemeenschap waar jij je bij aansluit samenkomen.
Zeker als we ervoor zorgen dat meer dames meedoen. Het grootste minpunt van het evenement van afgelopen zaterdag is dat er geen enkele vrouwelijke deelnemer was. Zijn mannen beter in gamen? Ik ken genoeg vrouwen die mij alle hoeken van een game arena kunnen laten zien om te weten dat dat niet zo is. Maar ze voelen zich minder welkom. En daar moeten we wat aan doen.
Diversiteit in representatie is niet alleen goed, het is noodzakelijk. Dit geldt voor verhalen, maar ook voor de maatschappij. Zo help je namelijk iedereen een plekje te vinden, niet alleen de meerderheid. Die hebben al een plek, ze zijn de meerderheid.
QED
Esports verdienen even veel aandacht als sport. Ze zijn even serieus en het is belangrijk om meer groepen mensen te betrekken. Zeker als we eindelijk iets doen om vrouwen te laten zien dat zij ook mogen gamen. Heb jij ook gedachten over esports? Laat het dan weten in de comments.
Geef een reactie