Een shutterstock afbeelding van iemand die een online bordspeltoernooi wint. Of iets anders, natuurlijk.

Online bordspeltoernooien werken niet (voor mij)

Ik heb een aantal online bordspeltoernooien zitten spelen, maar heb ondertussen ook besloten dat ik er niet meer ga doen. Niet omdat ze niet goed gingen, maar omdat ik er helemaal geen plezier aan had. Hoe komt dit, eigenlijk? Waarom werken deze evenementen niet voor mij?

Waarom bestaan online bordspeltoernooien?

Online bordspeltoernooien bestaan niet zonder reden. Het feit dat je digitaal een toernooi kan organiseren, dat komt met wat voordelen. Het voornaamste is dat deelnemers niet allemaal fysiek aanwezig hoeven te zijn.

Zeker tijdens de pandemie was er een hoop meerwaarde aan de online toernooien. Het was niet verantwoordelijk om spelers van overal over de wereld naar een evenement te vliegen terwijl er een dodelijke en besmettelijke ziekte ziekte rond ging. Aan de andere kant waren er een hoop inkomens afhankelijk van die evenementen, dus ze helemaal stopzetten was ook niet echt een optie.

Daarnaast is het sowieso fijn dat je vanuit huis kan spelen. Helemaal als er geen evenementen zijn in jouw directe omgeving. Reizen kost tijd, en het is ook duur. De NS wordt steeds duurder, en ook benzinekosten zijn geen pretje. Bovendien zijn mijn dagen al kort genoeg. Deze kosten bespaar ik daarom waar mogelijk.

Een screenshot van Chess.com. Ik neem het op tegen een bot. Mijn schaakleraar zou niet trots op me zijn.

Oorverdovende stilte

Het grootste probleem voor mij, is de oorverdovende stilte. Het geroezemoes van een winkel of hal is voor sommigen misschien afleidend, maar voor mij is het juist rustgevend. Daarom wordt ik erg onrustig en zelfs nerveus tijdens een officiële match online.

Je kan hier een beetje voor compenseren met muziek, al is het niet hetzelfde. Gek genoeg brengt het gebabbel me juist in de stemming. Muziek leidt me af van onnodige gedachten, maar die stemming komt er niet mee naar boven.

Daarom werkt het ook niet om een YouTubefilmpje te spelen op mijn andere scherm. Sterker nog, die gaat me afleiden. En die afleiding, die wil je niet als je probeert goed te scoren op een toernooi. Al gauw besloot ik de filmpjes weer uit te zetten.

Avalanche heeft zo een grote impact op het spel. Een screenshot van Altered in Board Game Arena.

Wachten voelt langer

Wat voor mij ook niet lekker valt, dat is het wachten. Dat doe je ook in een winkel, maar voor online bordspeltoernooien voelt dat wel heel anders. Het is alsof je veel langer wacht, ondanks dat de tijd hetzelfde is.

Dat komt omdat ik in een zaal even weg kan stappen van de tafel, en kan praten met wat mensen waarvan ik weet dat ze in ieder geval een hobby met mij delen. We wisselen dan wat gedachten uit, maken wat grappen of klagen over hoeveel geluk de tegenstander had. Of ik loop even naar een andere tafel om te kijken hoe het daar gaat.

Een potje aanschouwen, dat kan in Board Game Arena ook. Sterker nog, het wordt aangemoedigd. Eigenlijk is dit niet eens echt anders. Je hebt zelfs een beter overzicht, omdat je kijkt vanuit het perspectief van een speler. Maar waar ik op een fysiek evenement langs tafels kan lopen om te bepalen welk potje interessant is om te volgen, moet ik bij online toernooien één voor één de spellen inladen voor ik kan bepalen of ze het kijken waard zijn.

Een speler mag door discover kiezen uit drie willekeurige kaarten die 3 kosten. Een screenshot uit Hearthstone.

Valsspelen is gemakkelijker

Zeker op Schaaktoernooien is valsspelen een groot probleem. Met moderne Schaakcomputers is het gemakkelijk om betere zetten te vinden, zonder dat je ze zelf bedenkt. Dit kan in levenden lijve, maar bij online bordspeltoernooien is dit aanzienlijk gemakkelijker. Wie weet wat jij misschien op andere apparaten aan hebt staan?

Bovendien weet je zonder camera niet eens zeker of de persoon tegenover jou wel de persoon is aan wie het account gebonden is. Je kan gewoon je logingegevens doorspelen aan iemand die beter is in het spel, of misschien zit je partner bij jou in de kamer.

Je hoeft niet eens in dezelfde ruimte te zijn. Als je een potje specteert, dan kun je gewoon aan je vriend vertellen wat jij zou doen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk vanuit het perspectief van de tegenstander mee te kijken, zodat jij weet wat die allemaal op hand heeft.

Het is daarom geen grote verrassing dat ik meer dan eens werd uitgemaakt voor een valsspeler. Zeker als ik ineens terug kwam. Natuurlijk lag dat in mijn geval aan dat ik met een slechte hand speelde, maar later betere kaarten pakte. Maar hoe weet je dat zeker als tegenstander?

Een screenshot van een potje MTG: Arena

Fix online bordspeltoernooien

De oorverdovende stilte en de wachttijden, zij stemmen eigenlijk van hetzelfde probleem: ik mis de mensen om mij heen. Is dit probleem dan niet op te lossen? En kan ik daar zelf niet iets aan doen?

Let er alleen wel op dat je dit niet altijd is toegestaan. Het eerdergenoemde valsspelen is op deze manier namelijk ook gemakkelijk te doen. Je zou allemaal samen een hive mind kunnen vormen en elk potje samen spelen, zodat iedereen in de groep de beste zetten maakt. Check in de regels of het mag, voor je ineens het toernooi uit. En misbruik het ook niet. Daarmee bederf je alleen iedereens plezier.

Nog iets waar je op moet letten, is dat je scherm delen uit moet spelen als je speelt tegen iemand in de groep. Anders ziet die jouw hand! Als die zo, bedoeld of onbedoeld, informatie krijgt over jouw opties, dan is dat toch wel zuur…

Het logo van Discord tegen een blauwe achtergrond

Afgehaakt, maar…

Waarschijnlijk ga ik geen online toernooien meer spelen. Maar als ik met wat vrienden kan hangen in een Discordchat, dan ben ik misschien nog wel te overtuigen. En wie weet, mogelijk kom ik hier dan nog op terug. Zolang je er maar voorzichtig mee bent. Wat vind jij van online bordspeltoernooien? Laat het vooral weten in de comments!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *