Digitale dobbelstenen van puur goud. Een screenshot uit Tabletp[ Simulator.

Vijf games die een bordspel zijn

Als je site focust op bordspellen én videogames is het bijna verplicht om een keer een lijstje te doen over videogames die eigenlijk gewoon een bordspel zijn. Ik houd mij netjes aan de regels, dus bij deze de lijst!

Hoewel een bordspel niet turn-based hoeft te zijn, is dat wel de eerste associatie die je maakt. Dat en dobbelstenen waar een hoop mensen zenuwachtig naar zitten te staren. XCOM heeft eigenlijk allebei.

XCOM is een serie turn- en grid-based strategy games. Dat wil zeggen dat een level is verdeeld in beurten en dat speelvelden zijn verdeeld in grids. Je moet je manschappen tactisch verplaatsen, zodat ze binnen bereik van vijanden zijn als ze gaan schieten, buiten bereik van vijandelijk vuur en achter dekking om niet geraakt te worden.

Een screenshot van de Tutorial van XCOM 2. De game is opgezet als een bordspel.

Al vanaf het begin was er een Pokémon kaartspel en aangezien we kaartspellen en bordspellen over één kam scheren, telt het automatisch. Maar los daarvan is Pokémon ook in essentie een engine builder/party builder bordspel van jewelste.

Het is jammer dat de Pokémon formule al zo lang zonder vernieuwing komt, want alles begint een beetje saai en uitgekauwd te worden. Maar daarover heb ik het een ander keertje!

Een screenshot van starterpokemon Fuecoco uit Pokémon Scarlet. Het beestje lijkt de dag van zijn leven te hebben, al zien we niet waarom.

Ik gaf net al aan dat ik niet echt onderscheid maak tussen een bordspel of een kaartspel. Natuurlijk erken ik dat ze verschillen hebben, maar om de niche nog kleiner te maken voelt best onnodig. Zodoende zijn er een aantal ‘kaartspellen’ op deze lijst. Zoals Slay the Spire.

Het is daarom geen verrassing dat de mensen van Mega Crit een roguelite hebben gemaakt van Slay the Spire. Willekeur zit al in de aard van het genre, dus het sluit perfect aan. Het doel is om de spire te beklimmen en mogelijk te ontsnappen. Daarvoor moet je het opnemen tegen allemaal monsters die je van kant proberen te maken en een baas aan het eind van elke verdieping die je progressie probeert te stoppen. Gelukkig weet je altijd wat je tegenstanders gaan doen en kan je daarop inspelen.

Na elk gevecht mag je een kaart toevoegen aan je deck. Ik zeg mag, want niet alle kaarten maken je deck beter. En dat is ook nog eens afhankelijk van je build. Dus er is een hoop om te overwegen!

Een screenshot uit Slay the Spire. De Ironclad neemt het op tegen Gremlin Leader Elite encounter.

Nog een deckbuilder en ook deze is een roguelite. Tenminste, aan het begin. Maar ik wil niets spoilen, dus hoe dat zit zul je zelf moeten ontdekken.

In Inscryption word je wakker in een donkere schuur, met een in schaduw gehulde figuur tegenover je. Je weet niet hoe je kan ontsnappen, maar een van je kaarten vertelt je dat je daarvoor onder andere het spel moet winnen. Dat een kaart tegen je aan het praten is neem je even voor lief, want je hebt andere dingen aan je hoofd.

Inscryption gebruikt deze opzet om een mysterieus en duister verhaal te vertellen, dat je toch echt voor jezelf zal moeten ontdekken. Daarbij zit de oplossing ook niet altijd in het kaartspel zelf. Je kunt namelijk opstaan van de tafel en de schuur gaan verkennen. Zo vind je soms kaarten die in je deck kunnen of hints naar hoe je nou kan ontsnappen.

Een screenshot uit Inscryption. De Stoatkaart deelt zijn plan om uit de schuur te ontsnappen. Daarvoor heeft het namelijk jouw hulp nodig.

Van Armello ben ik bijna verrast dat het niet gewoon een digitale versie van een bestaand bordspel is. Het zou er namelijk zo één kunnen zijn. Stealth wordt misschien ingewikkeld, maar behalve dat kan het allemaal.

Jullie zijn hoofden van clans in een dierenkoninkrijk. De koning is zijn verstand verloren door de corruptie van de rot, dus moet zijn plaats ingenomen worden. Maar wie wordt de nieuwe koning? Als het aan jou ligt ben jij dat, maar je tegenstanders hebben vergelijkbare gedachten. Dus zullen jullie het uit moeten vechten terwijl de gestoorde koning het land vernietigt en zijn wachters achter jullie aan stuurt.

Armello heeft een bord opgemaakt met verschillende hexen. Jij hebt elke beurt drie actiepunten om je mee over het bord te verplaatsen. Verschillende soorten terrein hebben verschillende effecten, dus waar je op stapt of op eindigt maakt uit. Ondertussen probeer je geheime missies te vervullen en je tegenstanders van het bord slaan om prestige te winnen. Maar als je zelf sneuvelt zal je prestige verliezen, dus wees voorzichtig.

Naast actiepunten heb je ook kaarten die je kan spelen. Deze kosten geld, magie of verhogen je rotcorruptie. Er zijn voorwerpen die je kan dragen om jezelf te verbeteren, vallen die je op het bord kan leggen en aanvallen die je direct op je tegenstanders kan schieten. Er zijn zelfs spreuken om jezelf tijdelijke bonussen te geven. Ondertussen werken gevechten met dobbelstenen. Je hebt stats die bepalen hoeveel dobbelstenen je wanneer mag rollen, hoeveel kaarten je elke beurt in handen krijgt en hoeveel klappen je kan overleven. Oh, en je kan op vier manieren winnen. Het is niet zo ingewikkeld als het klinkt en de proloog maakt de boel goed duidelijk.

Een screenshot uit Armello. We kijken vanuit het perspectief van Amber, die naast Thane in het bos staat. Ze overweegt Banish te spelen om een gevecht te vermijden.

Conclusie

Dit waren vijf games die eigenlijk gewoon een bordspel zijn. Ken jij nog voorbeelden die op deze lijst horen? Of heb je interesse gekregen in een paar van deze games? Laat het dan weten in de comments.

Reacties

Eén reactie op “Vijf games die een bordspel zijn”

  1. […] 404 uur en 17 minuten. Dat is hoeveel tijd ik blijkbaar in Slay the Spire heb gestoken sinds ik het installeerde op mijn mobiel. Dus dat ik aan deeltje twee toe ben is misschien een beetje een understatement. Ik had het ook al eens over Slay the Spire in mijn stuk over games die bordspellen zijn. […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *