De tent van 4 Your Games op Castlefest 2023.

6 spellen die je kon uitproberen op Castlefest

In Skull krijg je aan het begin van het spel vier kaarten. Drie rozen en een schedel. Dan begint de eerste ronde. Eerst speelt iedereen gesloten een kaart. Vervolgens kiest de startspeler: speel nog een kaart, of begin met bieden. Als er een kaart gespeeld wordt, mag de volgende speler dezelfde keuze maken, tot iemand begint met bieden.

Wat je biedt is hoeveel kaarten op tafel jij om gaat draaien. De hoogste bieder moet het daadwerkelijk doen. Dit wil je, want als je twee keer het hoogste bod uitbrengt én niet afgaat win je het spel. Maar dat afgaan, daar zit de uitdaging.

Als je een schedel opendraait krijg je geen punt én moet je een kaart inleveren. Je tegenstanders weten niet welke kaart het is, maar jij hebt wel minder opties in volgende rondes. En dat maakt winnen moeilijker. Sterker nog, als je eindigt met alleen een schedel is winnen niet meer mogelijk. Want je moet altijd eerst al je eigen kaarten opendraaien voor je begint met die van je tegenstanders.

De doos van Skull. Het is bijna klein genoeg om in je broekzak te proppen!

Engine building is een staple in de bordspelwereld. Ze laten je plannen in de vroege fasen zodat je later erg krachtige beurten hebt. Maar pas wel op, want als je te lang bezig bent met je engine en te laat begint met winnen gaat een tegenstander er misschien met de winst vandoor. Dit allemaal kan je meemaken in Living Forest. Het heeft bovendien een fantasythema van woudgeesten dat perfect past bij een evenement als Castlefest.

In Living Forest ben jij een woudgeest die het bos probeert te beschermen tegen de kwaadaardige Onibi. Die wil het bos vernietigen met vuur! Dus moet je bewakersdieren oproepen om je te helpen, bomen laten groeien om grondstoffen te vergaren, heilige bloemen verzamelen om de machtige Sanki te wekken en branden blussen om Onibi’s aanvallen af te slaan. Maar je wil dit beschermen wel beter doen dan je tegenstanders, want je wil bewijzen dat jíj in staat bent het bos te beschermen.

Je kan winnen op drie manieren: Blus twaalf branden, plant twaalf unieke bomen in jouw hoekje van het bos of verzamel twaalf heilige bloemen. Deze doelen bereik je allemaal op je eigen manier, dus het is aan jou om te bepalen waar je je op gaat richten. Aan de taken werken geeft je ook verschillende bonussen, dus wat jij kan is hier ook nog eens van afhankelijk.

Elke ronde trekken spelers kaarten van hun bewakersdierendeck tot ze passen of tot ze drie kaarten trekken met een ‘solitary’ symbool. Dat laatste wil je niet, want dan mag je in de actiefase maar één ding doen in plaats van twee. En meer doen is beter. Maar meer kaarten trekken geeft je wel meer grondstoffen en mogelijkheden om te gebruiken in die acties, dus stop ook niet te vroeg.

In de actiefase kan je beschermdieren toevoegen aan je deck, zodat je in de toekomst betere kaarten trekt, of je kan bomen planten in je tableau. Ook kan je brandjes blussen, wat je richting de overwinning stuurt en kan voorkomen dat er slechte kaarten in je deck komen. Bovendien kan je tokens verzamelen die je kan uitgeven om meer kaarten te trekken aan het begin van de ronde. Of je kan je pion verzetten op het bord om een bonus te krijgen en mogelijk iets te stelen van een tegenstander. Living Forest is dus zowel een deck builder als een tableau builder en je moet alles goed balanceren om te winnen.

De doos van Living Forest. Prachtige kleuren maken het bos op de doos erg levendig.

Twee dingen die als hete broodjes en biertjes over de toonbank gingen op Castlefest, maar het is ook het naam van een bordspel voor twee spelers.

In Brood & Bier ben jij een broodbakker én een bierbrouwer die zoveel mogelijk geld probeert te verdienen door drank en voedsel te produceren en te verkopen. Wat elk product waard is verandert steeds en wat beschikbaar is op de akkers verschilt ook per ronde. Dus moet je slim omgaan met wat je wanneer produceert en verkoopt.

Dit is een drafting spel voor twee spelers. Aan het begin van de ronde krijgen beide spelers een hand vol kaarten. Ook worden akkers en de rivier aangevuld met de grondstoffen die zijn aangegeven op het bord. In jouw beurt speel je een van de kaarten in je hand en voer je een van de drie aangegeven opties uit. Je tegenstander doet hetzelfde, waarna jullie van hand ruilen. Je kan dus een kaart kiezen omdat jij er goed gebruik van kan maken, maar ook omdat je niet wil dat je tegenstander de kaart krijgt.

De doos van brood & Bier. Een middeleeuwse man en vrouw eten samen wat brood en drienken wat bier in een taveerne.

Als je wel eens bordspelletjes speelt is de kans erg groot dat je hebt gehoord van Exploding Kittens. Nou, Zombie Kittens is dat. Maar dan met zombies. De ondoden maken het meer fantasy. En dat komt goed uit, want dat past bij Castlefest.

In Zombie kittens krijgen alles spelers zeven kaarten én een Zombie Kitten op hand. Dan speel je met de klok mee. In jouw beurt speel je zoveel kaarten als je wil, waarna je één kaart trekt van de trekstapel. Als dat een Exploding Kitten is, ontploft die en ga je misschien af. In alle andere gevallen voeg je de kaart toe aan je hand.

Als je een Exploding Kitten trekt, kan je jezelf beschermen door een Zombie Kitten te spelen. Maar pas wel op, want je hebt er maar één. Er zit er nog eentje in het deck en misschien kan je er één stelen van een tegenstander. Maar meer dan dat gaat het niet worden.

Als je de Zombie Kitten speelt moet je (indien mogelijk) een ontplofte speler weer tot leven roepen. Je kan er daarom strategisch voor kiezen om níet je Zombie Kitten te spelen. Iemand anders brengt je wel terug. Tenminste, dat hoop je. Als je dood bent mag je nog steeds kaarten spelen om de boel lekker door de war te schoppen. En als je dood bent, hoef je geen kaarten te trekken.

Maar dit is ook een nadeel. Want hoewel de Exploding Kitten trekken het spel verliest helpen alle andere kaarten je. Die laten je namelijk kaarten van je tegenstanders stelen, of ze laten je de trekstapel manipuleren of bekijken.

De doos van Zombie Kittens. Een kattenpoot herrijst uit het graf, want de Kitten is nu een zombie. Brainz?

Misschien is er niets dat meer een sprookjesboekgevoel schept dan het verzamelen van paddenstoelen. Het is daarom niet gek dat Wonder Woods, een spel dat draait om het verzamelen van grote schimmels, een van de spellen was die je kon proberen op Castlefest.

In Wonder Woods verzamel je paddenstoelen om punten te verzamelen. Je weet alleen niet wat elke paddenstoel waard is. Dat uitvogelen is deel van het spel.

Aan het begin kiest elke speler een kleur. Je claimt vijf mandjes van jouw kleur en legt de overige twee in het midden. Ook leg je de verzamelborden van elke paddenstoel in het midden, elk met een hoeveelheid paddenstoelen die overeen komt met jouw spelersaantal zoals aangegeven in het spelregelboekje. Dan schud je voor elk paddenstoeltype de bijbehorende informatiekaarten en leg je er één gesloten bij het verzamelbord. Dat is wat deze specifieke paddenstoel waard is aan het einde van het spel. De overige kaarten worden allemaal samen geschud en elke speler krijgt een aantal kaarten die je weer op zal moeten zoeken in het spelregelboekje.

Elke ronde wordt verdeeld in twee fasen. Oogsten en informatie vergaren. Met de klok mee begint de startspeler met oogsten. Je plaatst mandjes op de meest linker plek op een verzamelkaart gelijk aan de hoeveelheid aangegeven mandjes en verzamelt dan een paddenstoel van dat type. Hoe eerder je bent, hoe goedkoper de paddenstoel. Maar als jij de meeste mandjes hebt bij een verzamelkaart aan het einde van de ronde krijg je ook een bonuspaddenstoel, dus dat zit wel lekker mee. Als iedereen gepast heeft, worden de bonuspaddenstoelen uitgedeeld en begin je met informatie vergaren.

Weer beginnend met de startspeler mogen spelers ervoor kiezen om een kaart uit hun hand gesloten op tafel te leggen of om te passen. Als je een kaart speelt krijg je een extra mandje, dat je in latere rondes kan gebruiken om paddenstoelen te verzamelen. Maar aan het einde van deze fase worden alle gespeelde kaarten opengedraaid, wat nuttige informatie is voor je tegenstanders. Elke kaart zit maar één keer in de stapel, dus je weet nu beter wat een paddenstoel waard is.

Het spel eindigt als twee soorten paddenstoelen helemaal op zijn. Je maakt die oogstfase nog af en draait dan de informatiekaarten bij de borden open. Je weet nu wat elke paddenstoel waard is. Tel je punten bij elkaar op en hoop dat je de meeste hebt! Bij gelijkspel is de winnaar de persoon met de meeste paddenstoelen.

De doos van Wonder Woods. De paddenstoelen geven de doos een herfstachtige sfeer.

En nu zelf aan de slag

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *