Het logo van Digitaal & Analoog omringd dor dobbelstenen in de vorm van een hart.

5 bordspellen voor twee spelers

Februari is aangebroken, wat betekent dat Valentijnsdag eraan komt. Als je een partner of een date hebt is de kans groot dat jullie gewoon tijd met elkaar door willen brengen. Maar dat betekent niet dat je geen bordspellen kan spelen. Er zijn namelijk genoeg spellen voor twee spelers!

In Patchwork ben je aan het Tetrissen om de stukken goed op je bord te passen. Aan het begin van het spel gaat dat gemakkelijk, maar op een gegeven moment is het een hele puzzel. Ondertussen moet je letten op je knopen, want je moet wel kunnen betalen. Dan heb je nog het tijdsmechaniek waarin je zo twee of drie keer achter elkaar aan de beurt bent als je de boel goed plant. En je hebt direct invloed over wat de volgende beurt de opties gaan zijn.

Alledrie de aspecten van Patchwork zijn prima, maar de boel wordt echt magisch als ze met elkaar gecombineerd worden. Het vormt een bijzondere, competitieve puzzel waarin je slimme dingen kan doen ondanks de toch vrij simpele regels.

Een potje patchwork nadat de pion een heel rondje heeft gelopen. Groen begint flink achter te lopen, maar kan misschien nog terug komen.

In Onitama zijn de twee spelers hoofden van rivaliserende karatescholen. Natuurlijk moet je dan bewijzen wie de beste is. En dat doe je door je beste leerlingen op te trommelen en naar een neutrale arena te gaan. Schakel je tegenstanders sensei uit of neem hun dojo over en je wint.

De kaarten liggen open op tafel, dus je weet precies wat jij en je tegenstander kunnen. Ook weet je wat voor beweging je gaat krijgen en wat je zo aan je tegenstander geeft. Onitama moedigt je aan om ongeveer drie beurten vooruit te denken. Meer dan dat wordt lastig, omdat je dan niet meer precies weet welke kaarten jij en je tegenstander hebben. Het verkort daarmee de analyse waarin je soms vast komt te zitten in schaken, terwijl het je wel uitnodigt in een vergelijkbare mindset te komen. Bovendien is elk potje anders, omdat de kaarten die beschikbaar zijn steeds anders zijn.

Een potje Onitama in de startopstelling.

Je vraagt je nu misschien af waarom er een uitbreiding op deze lijst staat. Wingspan Asia is inderdaad te gebruiken als een uitbreiding voor Wingspan. Maar je kan het ook los gebruiken als een variant van het vederenbordspel voor twee spelers. Het is namelijk een expandalone.

Het grootste verschil met het basisspel is de duetlandkaart die je gebruikt ter vervanging van de doelen die aan het eind van elke ronde gescoord worden. Logisch, want vechten voor eerste of tweede plek is heel anders als je maar met zijn tweeën bent. Ook zijn er duettokens die lijken op de helften van het yin-yang symbool. Deze tokens verzamel je door vogels te spelen. Die mag je dan op de duetlandkaart plaatsen voor bonussen. Ook bepalen zij of je een doel haalt in plaats van dat je naar de vogels in je preservaat kijkt.

Uiteraard bevat de doos ook uitsluitend vogels die je kan vinden in Azië in plaats van de gebruikelijke gevederden uit Noord-Amerika. Naast dat speelt het spel grotendeels hetzelfde. Maar hoe speel je het gebruikelijke spel dan?

In Wingspan probeer je vogels te spelen door de kaart uit je hand op je bord te leggen en de kosten in voedsel en eieren af te leggen. Ook eieren en voedsel verzamelen kost een actie en elke ronde ligt het vast hoeveel acties iedereen heeft. Bovendien speel je je vogels in gebieden die aansluiten aan de acties en ze zodoende steeds beter maken. Waar je je vogels neerlegt maakt dus uit, waardoor je op slimme wijze een efficiente machine probeert te bouwen.

De doos van Wignspan Asia. Deze variant voegt nieuwe vogels toe, maar het kan ook los gespeeld worden voor een variant van Wingspan voor twee spelers. Foto gemaakt door Stonemaier Games.

Toen Codenames uitkwam in 2015 kon je het haast niet missen binnen de bordspelwereld. Dit woordassociatiespel zet twee teams tegenover elkaar in een race om zo snel mogelijk al hun agenten te vinden op het bord, zonder per ongelijk de zwarte spion aan te wijzen. Met Codenames: Duet kan je dit spel ook volledig coöperatief spelen met zijn tweeën.

In Codenames zijn er twee teams, die elk een teamleider en in ieder geval één analyst hebben. De teamleiders hebben een kaart voor zich die aangeeft waar op een 5×5 grid welke agenten zitten. Het bord zelf is ook een 5×5 grid, maar dan met kaarten die bestaan uit een enkel woord of afbeelding (afhankelijk van de versie die je speelt).

De teamleider mag een hint van een enkel woord geven, samen met een nummer dat aangeeft naar hoeveel kaarten op het bord de hint verwijst. Dan is het aan de rest van het team om uit te vogelen om welke kaarten het gaat. Zolang ze het goed hebben mogen ze door blijven raden, maar zodra je het fout hebt zijn de tegenstanders aan de beurt. En wijs je de zwarte spion aan, dan verlies je direct. Je wint door alle agenten van jouw kleur aan te wijzen.

Duet neemt deze basis en maakt er een coöperatieve variant van voor twee spelers. Nu ben je zowel teamleider als analyst, afhankelijk van wiens beurt het is. Beide spelers hebben een roosterkaart voor zich en zien waar de agenten van een kleur zijn. Je wint door alle gekleurde agenten te vinden. Maar pas wel op, want er zijn ook meer zwarte agenten die de winst zo uit je handen trekken.

Een foto van de doos van Codenames Duet, een coöperatief spel voor twee spelers. Foto gemaakt door Czech Games Edition.

Ik eindig deze lijst met het spel dat het beste in het thema past. Valentijnsdag gaat over liefde, dus wat kun je beter spelen dan Fog of Love? Een bordspel die gaat over, je raadt het al, de liefde.

In Fog of Love nemen twee spelers elk de helft van een verliefd stelletje op zich. Het doel is om samen de verschillende uitdagingen van een relatie te navigeren en een powerkoppel te vormen. Of niet, dan ga je misschien met een gebroken hart naar huis.

Dit wordt gedaan met kaarten dis scènes representeren. Zo maken jullie eigenlijk samen een romcom die, als het misgaat, kan veranderen in een romantische tragedie. Elke speler krijgt willekeurige traits die ze geheim moeten houden van hun partner. Dit zijn doelen die je moet halen om bij elkaar te blijven, maar je zal hulp moeten krijgen van je partner zonder dat die weet dat je het doel hebt. Wel kan je elkaar drie hints geven in de vorm van features die je waardeert in de ander.

Een foto van de doos van Fog of Love, een romantische komedie voor twee spelers.

Liefde kent geen einde

Dat waren de spellen voor twee spelers die ik voorstel, maar er zijn er nog veel meer. Heb jij andere spellen die je stelletjes aan kan raden? Laat het dan vooral weten in de comments.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *