Een volle hand om te draften in Magic: The Gathering

5 Tips voor draften

Wat is draften?

Draften werkt iets anders. Je krijgt grofweg half zoveel kaarten. In Magic gebruik je drie pakjes, in Altered vier. Als je denkt dat dit weinig kaarten zijn om een deck mee te bouwen, dan heb je het niet mis. Gelukkig is er nog een extra stap.

In plaats van dat je de pakjes opent en het daarmee moet doen, opent iedereen er eentje. Ga door dat pakje heen en kies een enkele kaart om te bewaren. Daarna geeft je het (meestal naar links) door. Uit het pakje dat je doorgespeeld kreeg kies je dan weer een kaart. Dit herhaal je tot het pakje op is. Na een korte pauze om te kijken wat je allemaal precies hebt begint het opnieuw, maar dan de andere kant op. Hierdoor heb je veel meer controle over de kaarten die je hebt dan in sealed, waardoor een deck bij het draften meestal een stuk meer synergie heeft. Tenminste, als je het goed doet…

Een meme die je alleen snapt als je aan drafting doet

Ken de set

We beginnen met huiswerk. Voor zij die al half de deur uit zijn, niet zo snel! Het is een half grapje. Je hoeft heus niet elke kaart in een set van binnen en van buiten te kennen voor je gaat draften. Maar een beetje een idee hebben, dat helpt zeker.

Hoe beter je een set kent, hoe beter je weet wat je moet hebben. De vraag is daarom ook een beetje hoe serieus je het draften wil nemen. Ga je voor de eerste plek in een groep spelers die best weten wat ze aan het doen zijn? Dan moet je een stuk meer studeren dan als je gewoon komt spelen voor een leuke dag. Daarvoor is de kaarten een enkel keertje lezen waarschijnlijk genoeg.

Pas je plannen aan

Het hele idee van limited, is dat je moet kleien met de kaarten die je hebt. Daarom is het belangrijk dat je flexibel blijft. Klamp niet vast aan een idee, zelfs als dat idee in eerste instantie lekker open lijkt te liggen.

Kies bijvoorbeeld niet te snel welke kleur/factie je gaat spelen. In het eerste pakje kun je het beste steeds de beste kaart kiezen, met eventueel een lichte voorkeur voor kaarten in de kleuren die je wat meer hebt gepakt. Zelfs in het tweede pakje dat je opent zou ik hier niet te hard op gaan.

Aan het einde van de eerste fase heb je eigenlijk verrassend veel speling. In Altered bouw je een deck van 30 kaarten, maar uit vier pakjes haal je er 52. Dat is twaalf kaarten die je uiteindelijk niet gebruikt! In Magic voelt dit in eerste instantie minder extreem. Je hebt 45 kaarten om een deck van 40 te maken. Maar dan bedenk je dat er nog vijftien tot achttien landjes in gaan. Je gebruikt dus grofweg de helft van wat je gepakt hebt.

Je hebt een hoop extra ruimte. Ruimte om van gedachten te veranderen, en vooral ook om je aan te passen aan de kaarten die je aangeboden worden. Dus als je een matige kaart in jouw kleur ziet, overweeg zeker die even te laten gaan voor een krachtige kaart die erbuiten valt. De kans dat je die matige kaart gaat spelen is toch al klein, maar misschien krijg je meer van de andere kleur door en ga je er ineens op focussen.

Pak de removal

Toen ik nog een Magicer was, hadden we een gezegde: “Als je twijfelt, pak dan de removal.” Dat wil zeggen, de kaarten die je andere kaarten van het bord laten halen. Negen van de tien keer haal je daar namelijk meer waarde uit. Als je tegenstander zes mana spendeert aan een bakbeest, maar jij haalt het voor twee mana weg, dan ben jij de persoon die het laatste lacht.

Natuurlijk is er nog wel onderscheid tussen goede, en slechte removal. Daar zul je nog wat selectief in moeten zijn. Maar als je twijfelt tussen twee kaarten, en één daarvan is removal, dan is dat meestal de juiste keuze. Al moet je niet vergeten dat je deck wel een bepaalde balans nodig heeft.

Er zijn best wat mensen die niet weg zijn van control. Zij vinden dat elkaar stangen in de weg zit van speelplezier. Daar is helemaal niets mis mee. Als jij het naar vindt iets van je tegenstanders bord weg te halen, dan zal niemand je verplichten het toch te doen. Maar als je dit artikel aan het lezen bent, dan wil je waarschijnlijk je winrate wat verhogen. En om dat te doen, moet je waarschijnlijk toch op zijn minst een kleine stap richting de duisternis moeten nemen. Geen zorgen, wij halen de koekjes van je tegenstander weg.

De Darth Vader meme die je waarschijnlijk kent over de dark side en cookies. Eigenlijk is alles daarmee al gezegd.

Let op je buren

Wat je buren doen, dat heeft invloed op wat jij doet. Dat betekent niet dat je in hun handen moet gaan spieken. In tegendeel, als blijk dat je zo hun selectie kan zien, waarschuw ze dan even. Maar dat is niet de enige manier waarop jij ziet wat ze aan het doen zijn.

Elke keer dat jij een pakje doorgespeeld krijgt, dan heeft je buurpersoon daar net een kaart uit geplukt. Uit een enkele selectie kun je waarschijnlijk nog geen conclusies trekken. Na een tijdje verandert dit. Zo merk je bijvoorbeeld dat je van je linkerbuur wel erg weinig rode kaarten doorgespeeld krijgt.

Je weet dan dat die, of misschien iemand een stoel verderop, waarschijnlijk rood speelt. Dit is belangrijke informatie die je kunt gebruiken. Allereerst kun je er vanuit gaan dat, zolang de doorgeefrichting tegen de klok in is, je waarschijnlijk weinig goeds doorkrijgt vanuit rood. Misschien wil je niet op die kleur gaan focussen. Tegelijkertijd weet jij wat goede kaarten zijn voor hen. Misschien wil je daar af en toe eentje uit plukken als voor jou niets beters is, zodat zij het uiteindelijk moeten doen met een minder goed deck.

Tegelijkertijd stuur je ze op deze manier. Als jij in het vorige pakje alle goede kaarten van groen zat te grijpen, dan zit de buur voor het volgende pakje waarschijnlijk niet op die kleur. En dat betekent dat die ze aan jou door gaat geven! Een absolute knaller zal er dan nog wel uitgevist worden, maar de rest krijg jij gewoon cadeau.

Iemand heeft net een Hearthstonepakje geopend, maar de kaarten nog niet omgedraaid. Spannend!

Vergeet de oude tips niet

Draften is, in essentie, deckbouwen. Daarom gaan alle eerdere tips nog steeds op. Houd ze in het achterhoofd en gebruik ze. Zowel tijdens het draften zelf, als in de deckbouwfase erna.

Als je eenmaal wat kaarten hebt gekozen, denk dan bij je toekomstige keuzes na over wat er goed mee paart. Zo vorm je synergie die je net een tikkeltje of meer sterker maakt. En ook bij een draft is de curve belangrijk. Een potje limited is meestal korter dan een potje constructed, dus over het algemeen wil je die curve wat lager hebben dan gebruikelijk. Ervaren spelers leggen hun kaarten daarom vaak uit op volgorde van manakost, zodat ze een beeld hebben dankzij een letterlijke curve.

Je deck moet nog steeds klein blijven. Kijk daarom na het draften even goed naar welke kaarten je níet wil spelen. Zolang je aan het minimumlimiet komt, is het bijvoorbeeld belangrijker dat je sterkere kaarten speelt, dan dat je meer hebt van een kleur. Misschien is een andere kleur tóch beter.

Het is waarschijnlijk moeilijker om een goede draw engine te bouwen als je niet precies kiest welke kaarten allemaal je deck in gaan. Daarom zijn kaarten die meer kaarten pakken extra kostbaar. Zeker als je een paar uitblinkers in je deck hebt die echt een stuk sterker zijn dan de rest. Met wat draw kom je die in meer potjes tegen!

Deckbouwen kan best lastig zijn. Maar niet gevreesd, ik ben er voor jou!

En nu aan de slag

Met deze tips ben jij helemaal klaar voor je eerste draft. Waarschijnlijk gaat die nog niet helemaal super, want draften is complex. Kunst komt pas als je gaat oefenen. Dus niet te hard nadenken en lekker aan de slag. Heb jij nog wat tips die op deze lijst thuis horen? Laat het dan vooral weten in de comments!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *