Een screenshot van 9S in de New Game+ van NieR: Automata

Is het tijd voor New Game+?

Soms ben je nog niet klaar met een game als je het hebt uitgespeeld. Gelukkig bieden ze vaak de optie om New Game+ te spelen. Dat is (meestal) hetzelfde spel, maar dan moeilijker. Om te compenseren mag jij je levels en gear bewaren, zodat jij ook extra krachtig bent tijdens ronde twee. Maar wanneer is dit voor mij de tijd waard?

Keuzevrijheid

De voornaamste reden dat ik New Game+ start, is omdat ik in het verhaal andere keuzes kon maken. Soms maken die keuzes niet uit, in welk geval ik niet de moeite neem. Maar voor sommige spellen pakt het verhaal dan heel anders uit. En dat is interessant.

Baelen Bonecloak vraagt om jouw hulp, en waarschuwt je dat het veld vol Bibberbang zit. Een screenshot uit Baldur's Gate 3.

Een andere build

Ik had het al over speelstijlen voor Dishonored en Undertale, maar ook als er geen verhaal aan verbonden is wekt het soms mijn interesse. Baldur’s Gate 3 heeft 12 klassen, die elk weer minstens 4 subklassen hebben. Daar bovenop kun je klassen met elkaar mixen, en kun je deze builds ook nog eens met elkaar combineren door verschillende metgezellen mee te nemen op avontuur.

Zelfs met een enkel personage is een hoop mogelijk. Je hebt de twee speelstijlen van Dishonored en Undertale. Een minder extreem voorbeeld vind je in Soulslikes zoals Lies of P. Daar zal je speelstijl het verhaal weinig beïnvloeden, maar de manier waarop je uitdagingen aanpakt wordt wel heel anders. Elk wapen is anders, en dan heb je nog de krachtige meppen, snelle aanvallen of een focus op magie. Ook hier kun je weer combineren voor een meer genuanceerde speelstijl.

Voor sommige van deze games kun je beter helemaal opnieuw beginnen. Baldur’s Gate heeft geen New Game+, want als ze balanceren voor level 12 personages vanaf het begin is het vooral frustrerend. Aan de andere kant wordt een speelstijl pas mogelijk als je een specifiek item vindt, en als dat richting het einde is voelt dat toch als een gemis. Daar biedt New Game+ een hoop opties.

Verso breekt net een vijand, zodat de rest van het team het gevecht af kunnen maken. Een screenshot uit Clair Obscur: Expedition 33.

Meer game na de game

New Game+ is niet altijd een simpel gevalletje opnieuw beginnen, maar met alles dat je hebt vrijgespeeld. Soms is het een hele andere ervaring. Vaak is die nieuwe ervaring je tijd meer dan waard als je de game zelf al leuk vond. Lies of P maakt een simpele verandering, in dat de onverstaanbare robotstemmen nu ondertiteling hebben. Dit voegt een extra laag toe aan het verhaal, en maakt het vooral extra tragisch.

Een festival in het attractiepark. Een screenshot uit Nier Automata.

Ik ben nog niet klaar

Clair Obscur is zo goed geschreven, dat ik het hele verhaal nog een keer mee wou maken. Ook ben ik nog niet klaar om afscheid te nemen van de personages. Daarom besloot ik de game weer opnieuw in te duiken nadat ik het uitgespeeld had. Het verhaal is niet anders, en hoewel het leuk is aan het begin alle krachten al te hebben is er qua gameplay ook niet veel veranderd. Het verhaal en de personages alleen zijn genoeg.

Als ik een game eenmaal heb uitgespeeld, dan pak ik het over het algemeen in en keer ik niet meer terug. Ik ben er toch op zijn minst 50% voor het verhaal, en die ken ik nu. Maar soms ben ik daar nog niet klaar voor. Dan begin ik weer opnieuw, met of zonder New Game+.

Een screenshot uit Before Your Eyes. Ernie de kat zit op je speelgoedpiano terwijl je moeder je instructies geeft om te spelen.

Geen excuus nodig

Als je een game opnieuw wil starten, of opnieuw wil beginnen, dan heb je geen excuus of toestemming nodig. Gewoon doen. Dit waren wat redenen voor mij om New Game+ te beginnen. Kijk jij er anders naar? Deel het dan vooral in de comments!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *