Videogameacteurs onder het vaandel van SAG-AFTRA zijn nu aan het staken om te vechten voor hun baanzekerheid. Niet voor meer geld, maar om het stelen van hun stemmen en hun gezichten met AI tegen te gaan.
Oud nieuws?
Zo’n jaar geleden keurde SAG-AFTRA een staking voor videogameacteurs goed. Misschien heb je het nieuws toentertijd al gelezen, waardoor je nu denkt dat dit oud nieuws is. Dat zou ik je ook niet echt kwalijk nemen. Deze goedkeuring gebeurde om druk te zetten op bedrijven, zodat ze betere werkomstandigheden konden eisen.
Het zal je misschien verbazen, maar de staking is ongeveer een week geleden pas begonnen. Het gros van de problemen die op tafel zijn gelegd zijn besproken en verwerkt in de maanden die na de goedkeuring volgden. Een enkel onderwerp is nog niet opgelost: het gebruik van AI.
AI is daarom ook het enige onderwerp waar de staking over gaat. Het betreft niet hoeveel de acteurs betaald krijgen, zoals de schrijversstaking bij die eind vorig jaar eindigde. De rest is in het jaar van overleg allemaal verwerkt en goedgekeurd, maar hier lijkt dus nog een zeer te zijn die voor videogameacteurs onacceptabel is.
Het probleem voor videogameacteurs
Recente ontwikkelingen in AI hebben een hoop problemen naar boven gebracht. Deepfake technologie zorgt ervoor dat videobewijs aanzienlijk minder betrouwbaar is. Ook wordt het bijvoorbeeld gebruikt om volwassen video’s te maken met beroemde figuren die daar niet mee in hebben gestemd. AI zorgt er ook voor dat videogameacteurs, waarvan het gezicht over het algemeen niet te zien is, vervangen kunnen worden met oude opnames die een database vormen.
Voor videogamestudio’s is dit natuurlijk erg aantrekkelijk. Een AI hoef je niet te betalen, of koop je misschien één keer. Dan hoef je acteurs niet meer in te huren om personages in te spreken. Ook motion capture kan dan behoorlijk omzeild worden. Videogames maken is duur en de hoge piefen hebben weinig interesse in kunst. Zij willen grote figuren in hun bankaccounts zien. Dat is dezelfde reden dat er zoveel ontslagen zijn in de afgelopen jaren.
Voor videogameacteurs is dit natuurlijk erg slecht nieuws. Die gaan dan allemaal hun banen verliezen. Dat willen ze graag voorkomen door in hun contracten vast te stellen dat hun opnames niet gebruikt mogen worden om een AI te trainen. Op het moment is dat nog niet zo, mede door verouderde verwoording in contracten die tien jaar geleden misschien voor goede dekking zorgde, maar nu dus ruimte open laat voor dit soort fratsen.
In zijn aard is dit een simpel probleem. Een contracttemplate herschrijven zodat acteurs beschermd worden van deze ‘diefstal’ is niet moeilijk. Toch willen studio’s deze stap niet maken. De acteurs moeten het doen met het goede woord van de studiobazen. Maar als het verleden een indicator is, dan is daar weinig waarde aan te hechten.
Welke studio’s worden getroffen?
Niet alle studio’s worden getroffen door de staking van SAG-AFTRA. De gameindustrie ligt dus niet helemaal stil. Maar de stakingen zijn wel om te vechten over de hele industrie, dus zijn er fikse namen die aangepakt worden.
Het zal je niet verbazen dat Activision Blizzard hieronder valt. Onder Bobby Kotick was er een hoop mis met het bedrijf, maar zijn vertrek na de acquisitie van Microsoft heeft eigenlijk weinig opgelost. Naast dat het een nare werkplek is zijn de games die ze maken al lang niet meer de geliefde paradepaardjes die we ons herinneren. De vierde Diablo game is een microtransactiemachine zonder endgame en World of Warcraft is al jaren spelers aan het verliezen.
Een studio die in een minder dubieus daglicht zit is Insomniac Games. Recente games zijn Marvel’s Spider-Man 1, 2 en Miles Morales en Ratchet & Clank: Rift Apart. Hoewel Miles Morales voor mij meer aanvoelde als DLC vind ik de games wel allemaal toppers. Toch lijkt er nog wat schimmig te zijn achter de schermen, want ook Insomniac wil geen aanpassingen maken omtrent AI.
Andere bekende studio’s waar alles nu stil ligt zijn Blindlight LLC (Starfield, Deathloop), EA (Star Wars: Jedi Survivor, The Sims 4), Formosa Interactive (God of War 2018, Horizon Forbidden West), Take-Two (GTA 5, Red Dead Redemption 2) en WB Games (Hogwarts Legacy, Batman Arkham Trilogie).
Voor meer details over of projecten beïnvloed worden door deze staking kun je hier terecht.
Gevolgen voor ons
Voor gamers zoals jij en ik betekent dit vooral dat je langer moet wachten op games waar je op zit te wachten. Ik had het net over Take Two, dat betekent onder andere dat GTA 6 wat langer op zich zal laten wachten.
Dat is vervelend. Wij willen onze games, en we willen ze nu. Maar het is wel belangrijk dat de mensen die aan die games werken eerlijk behandeld worden. Dus behandel videogameacteurs met begrip. Zij willen liever ook gewoon werken, want ook acteurs moeten huur betalen.
Motion capture en stemacteren voegt een hoop toe aan videogames, dus dat moet blijven. Om dat te doen moeten de mensen die de toevoegingen maken wel werk blijven vinden. Het gebruik van AI zal niet alleen hun werk negatief beïnvloeden, de kwaliteit van het acteerwerk in de games zal ook behoorlijk achteruit gaan. Dat moeten we niet hebben.
Meer begrip
Hopelijk snap je nu beter waar de stakingen van videogameacteurs om gaan. Het is slecht nieuws voor ons, maar het is nodig voor de mensen die anders misschien hun banen gaan verliezen. Dus geef ze wat begrip. Heb jij gedachten over de SAG-AFTRA videogamestaking? Laat het dan vooral weten in de comments!
Geef een reactie