De startopstelling voor de eerste sessie van een Scythe: Rise of Fenris campagne. Het spel is opgezet voor vier spelers.

De 3 soorten bordspellen

Competitieve spellen

Van de drie soorten bordspellen ligt deze het meest voor de hand. Lange tijd zagen mensen van buiten onze hobby dit als het enige soort spel dat bestaat. De anderen bestonden al wel, maar ze waren minder bekend. Of ze werden niet gezien als spel.

In een competitief spel zijn je medespelers directe tegenstanders. Je probeert meer of sneller punten te verzamelen, of misschien moet je elkaar uitschakelen. Je gaat efficiënt om met je beurten en grondstoffen terwijl je ondertussen, indien mogelijk, de rest van de spelers zoveel mogelijk voor de voeten loopt. Verbonden worden gevormd en gebroken. Messen worden in ruggen gestoken. Soms schiet je iemand gewoon in hun gezicht.

Als je wil winnen in een competitief spel moet je jezelf vooraan stellen. Dat klinkt misschien voordehandliggend, maar het is het noemen waard. Het geldt namelijk alleen hiervoor. Je tegenstanders genade tonen is niets minder dan ze de kans te geven terug te komen. Het houdt het potje misschien spannender, maar het helpt jou niet winnen.

De centrale pionnen van zwart en wit in Paco Sako omarmen elkaar en vormen een danspaar

Coöperatieve spellen

In coöperatieve bordspellen staat winnen nog steeds centraal, maar nu zijn je medespelers geen tegenstanders meer. In plaats daarvan werken jullie allemaal samen tegen de regels van het spel, of een vorm van willekeurige evenementen die je proberen te weerhouden van de winst.

Ineens is het zaak elkaar te helpen. Je kan zelf misschien goed gebruik maken van die health potion, maar als je teamgenoot sneuvelt is er één persoon minder die de monsters van je afhoudt. Dus helpen is eigenbelang en jouw belang is dat van de groep.

Het doel voor de eerste missie van De Crew: Zoektocht naar de Negende Planeet ligt open, met alle handen gesloten op tafel.

Narratieve spellen

In de realiteit begint een narratief spel bij de bedenker(s), maar gaat het daar steeds verder van weg. Jullie maken het verhaal samen, met zijn allen. Elke keer dat iemand een keuze maakt wordt dat namelijk deel van jullie narratief. Zo wordt de ervaring steeds uniek aan de groep.

De doos van Chronicles of Crimet met de Virtual Reality uitbreiding

Waarom dit uitmaakt

Je vraagt je misschien af waarom jou dit wat kan schelen. Maakt het uit wat voor soort spel iets is als je maar kan spelen? In een zekere zin is dat natuurlijk waar. Maar een idee hebben van wat je gaat spelen helpt je wel in de juiste mindset te komen.

In de introductie gaf ik al aan dat mijn spelers nooit hadden stilgestaan bij verraad omdat ze onze Dungeons & Dragons campagne ervaarden als coöperatief in plaats van narratief. Daar betekent verraad ook iets heel anders dan het dat doet in competitieve spellen. In coöperatieve spellen, daarentegen, komt het zelden voor. Dus als jij je naar voelt als iemand ineens een belofte breekt is coöp misschien meer voor jou.

Narratieve spellen zetten het verhaal voorop. Winnen is niet altijd een optie en als dat er wel is is het niet het begin of het einde. Het is slechts een richting die het verhaal op kan gaan. Als je een spel wil beleven en misschien verhalen wil beïnvloeden, dan is dit wat je zoekt.

Competitieve spellen geven je de kans je tegenstanders te slim af te zijn, of er met een gezonde dosis geluk met de buit vandoor te gaan. Winnen kan erg goed voelen en als jij dat ook zo ervaart haal je een hoop plezier uit competitieve spellen.

De startopstelling van The King's Dilemma voor drie spelers. Het is het eerste potje van de campagne, zonder stikkers op het bord en alles op neutraal.

Hybride spellen

Een screenshot uit Gloomhaven Digital.

Jullie gedachten

Dit zijn de drie soorten bordspellen die bestaan. Meer begrijpen over deze soorten kan jou helpen de spellen te vinden die je leuk vindt. En natuurlijk kan je ze altijd combineren.

Heb jij hier gedachten over, of vind je misschien dat ik een soort spel over het hoofd heb gezien? Laat het dan vooral weten in de comments!

Reacties

Eén reactie op “De 3 soorten bordspellen”

  1. […] wel een vergelijkbaar gevoel. Bovendien zitten in hetzelfde pakket ook een Ticket to Ride en een Mysterium […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *